Foto: Bojan Cvejić

Optužili su ga da je imenovanjem Selmajra izazvao sumnje javnosti u netransparentnost evropskih institucija i nepotizam.

Poslanici Evropskog parlamenta optužili su u ponedeljak predsednika Komisije da je imenovanjem Selmajra izazvao sumnje javnosti na netransparentnost evropskih institucija i nepotizam i dao argumente evroskeptičnim populistima.

Sporan je način na koji je Selmajr imenovan umesto dosadašnjeg generalnog sekretara Holađanina Alekzandra Italienera, koji je neočekivano podneo ostavku.

Selmajr je na sastanku Komisije najpre imenovan za zamenika generalnog sekretara, a minut posle i za generalnog sekretara.

To je po svemu sudeći učinjeno zato što Selmajr nikada pre nije radio kao predsednik ili zamenik predsednika neke od uprava u Komisiji, a što je preduslov za dolazak na najvišu dužnost u birokratskom aparatu Evropske komisije u kojem radi 33.000 službenika.

Poverenik Komisije za budžet i ljudske resurse Gunter Etinger rekao je polanicima u Strazburu da je Komisija postupala u skladu sa zakonima i da Selmajr svojim iskustvom i znanjim u potpunosti odgovara položaju na koji je je imenovan.

„Postupili smo po svim pravilima. Svi poslanici su sudelovali. Odluka o imenovanja usledila je na predlog Junkera, svi predlozi su konsenzualno prihvaćeni na kolegiju. Selmajr je potpuno adekvatna osoba za poziciju generačnog sekretara, izvrstan pravnik, ima jake komunikacijske kvalitete, znanje i politički instinkt“, rekao je Etinger.

Nadine Morano iz Evropske narodne stranke, ocenila je da „ovakve rasprave idu u prilog evroskepticima“ i diskredituhu Komisiju. Morano smatra da treba jačati postupke imenovanja i učiniti ih transparentnijim.

„Otvoreno govoreći, pucali smo si u nogu“, ocenio je Fransoa Groset iz Junkerove Evropske narodne stranke.

Nezadovoljstvo procesom imenovanja izrazio je i Arndt Kon iz socijaldemokarstkog bloka.

„Nismo zadovoljni procesom imenovanja. Postupak imenovanja je pokazao da se htelo jednog čoveka progurati na određeno mesto i to je voda na mlin evroskeptika. Mi ćemo tražiti da se na transparentan način bira na sve dužnosti u Komisij, Veću, bilo kojoj upravi EU“, rekao je.

Konzervativac Žan Zahradil, postavio je pitanje da li je „tačno da je imenovanje trajalo samo 9 minuta“.

Sofija in’t Veld iz grupe liberala poručila je Etingeru da je „još pogoršao stvari“.

„Junker je trebalo da dođe i obrazloži, to je njegova odgovornost. Glavni službenik Komisije na netransperantan način dolazi na zahtev Junkera“, rekla je ona i upozorila da „ova priča razara verodostojnost administracije EU“.

Filip Lamber je ispred grupe Zelenih ocenio da je Selmajr imenovan zanemarujući propise i da je ovaj slučaj pokazao da se traži „poslušnost, a ne kreativnost“.

„Nas ovde tretiraju kao malu decu, tvrdi se da je sve bilo u redu, a sve smrdi do neba“, rekao je Denis de Jong iz Zelene levice.

Najdžel Faraž (EFD) je rekao da je „imenovanje za visoku platu, veću od 20.000 evra, obavljeno vrlo brzo“.

„Treba objasniti kako radi Komisija, da je reč o vladi ali da građani na nju ne mogu uticati. To je protekcionizam i nepotizam“, rekao je on i zaključio: „Hvala bogu da Ujedinjena Kraljevstvo napušta EU“.

Selmajr, desna ruka Žan Klod Junkera, u Komisiji ima reputaciju briljantnog uma, ali i osobe koja ne bira sredstva da ostvari svoje ciljeve, zbog čega je dobio brojne nadimke, poput Monstrum i Makijaveli. Smatraju ga sivom eminencijom i jednim od najmoćnijh ljudi u Komisiji.

Selmajr je Nemac i demohršćanin, po obrazovanju doktor prava, politički je uvereni evrofederalista. Poznat je kao radoholičar koji sve konce drži u rukama, prenosi Hina.