Evropski parlament pozvao zemlje da prekinu odnose sa grupom Vagner 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Evropski parlament pozvao je danas države koje koriste usluge ruske grupe plaćenika Vagner da prekinu sve odnose sa tom privatnom kompanijom za koju se sumnja da je bliska predsedniku Vladimiru Putinu.

U neobavezujućem tekstu usvojenom sa 585 glasova (40 protiv, 43 uzdržana), poslanici Evropskog parlamenta pozivaju „sve zemlje koje koriste usluge Vagnerove grupe i njenih filijala, posebno Centralnoafričku Republiku, da prekinu sve veze sa tom grupom“.

Evropski parlament osđuje „gnusne zločine“ te grupe, čije je prisustvo registrovano u Ukrajini, Siriji i Sudanu, a zapadne zemlje strahuju od intervencije te grupe u Maliju.

Mnoge nevladine organizacije i novinari smatraju da Rusija koristi tu grupu i njene plaćenike da služe njenim interesima u inostranstvu, što Moskva odbacuje.

„Grupu Vagner i druge bezbednosne kompanije predvođene Rusijom treba smatrati da deluju u ime ruske države“, naveli su poslanici.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednosti Žozep Borel (Josep Borrell) najavio je sredinom novembra da je postignut konsenzus unutar zemalja EU za sankcionisanje grupe Vagner.

Evropski parlament je zatražio da sankcije podrazumevaju zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava predstavnika te grupe.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Evropski parlament pozvao zemlje da prekinu odnose sa grupom Vagner”

  1. Amerikanci imaju više privatnih vojski od bilo koga u svetu. Pljačkanje nafte u Iraku obezbedjuje im privatna vojska „Akademi“ , u Africi imaju , takodje, privatne vojske . Ali, sve što je rusko, to im smeta. Demokratija zapada.

  2. Normalno je sto to radi EU,jer ovde nije rec dali odredjene kompanije koje se bave tim poslom rade dobro ili lose!Ovde je prosto rec o pokusaju izbacivanja sa trzista odredjenih kompanija,da bi dosle druge u ovom slucaju iz EU!Naravno da penzionisani generali,politicari u GB,Fr,i ostalim zemljama EU imaju privatne kompanije tog tipa,kao i njihove kolege iz USA i Rusije!Poenta je kao uostalom i uvek NOVAC i PROFIT!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.