Foto: Beta/Ondrej Deml/CTK via AP

Oni su se okupili da se dogovore kako da oslabe Evropsku uniju i ujedno da poruče biračima da jedino esktremni nacionalisti mogu da spasu ugrožene evropske nacionalne kulture.

„Odzvonilo je politici otvorenih granica. Atentatori mogu da dođu u Evropu. Moramo da obnovimo suverenitet nacionalnih država. EU je nedemokratska. To je monstrum koji gazi naš nacionalni identitet. Moramo da se borimo da ne podlegnemo Briselu“, kazao je danas na konferenciji za novinare nakon sastanka evropskih nacionalista Gert Vilders.

Lider holandskih ekstremnih nacionalista naglasio je da on nema problem sa muslimanima, već sa islamistima.

„Evropa ne može da bude zasnovana na ideologiji koja nam je nametnuta. Ugrožavaju nas dve totalitarne ideologije – islamizam i globalizam. Mi, nacionalne stranke, jedini smo ko može da spreči da postanemo ekonomski i verski poslušnici, što ugrožava našu kulturu“, kazala je predsednica francuskih nacionalista Marin le Pen, javljaju češki mediji.

Za uspeh islamista u pohodu na Evropu Le Pen je optužila EU koja po njenim rečima organizuje i finansira masivnu nelegalnu migraciju u Evropu, dok globalizam, kako smatra, ima glavni cilj da se ljudi potčine nadnacionalnim privrednim interesima.

„Želimo da promenimo evropsku saradnju u saradnju suverenih i slobodnih zemalja. Ja bih glasao za izlazak iz EU zato što sadašnja EU mora da nestane. Ne verujem u to da može da se reformiše. Zagovaramo zajedničko tržište, slobodu kretanja građana evropskih naroda, roba i novca ali želimo da legislativu određuju nacionalne države prema ishodu njihovih izbora“, kazao je domaćin sastanka evropskih nacionalista, Tomio Okamura.

Okamurina SPD organizovala je danas miting protiv diktature Brisela u gornjem delu Vaclavskog trga u centru Praga, dok su donji deo trga zauzeli češki aktivisti i građani sa pištaljkama, trubama, čegrtaljkama na skupu koji su prijavili kao Olimpijadu buke i pokušavaju da nadglasaju govore evropskih ekstremista.

Povezani tekstovi