Fon der Lajen novi "trn u oku" Trampu 1Foto: BETA AP Photo Jean-Francois Badias

Iako je navodno omiljena među mnogim evropskim i američkim zvaničnicima nacionalne bezbednosti, čak i oni koji cene njen “lik i delo” smatraju da bi njenim imenovanjem dodatno mogli da oslabe odnosi EUi SAD pod rukovodstvom Donalda Trampa, piše politico.eu.

Portal podseća da je Fon der Lajen ranije Trampove komentare o NATO ocenila kao “nezrele”, da je izražavala sumnje u vezi s razlozima zbog kojih on želi da bude “najbolji ortak” s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a čak je i ukazivala da je američkom lideru nelagodno zbog snažnih žena na liderskim pozicijama. “

Taj posao će biti svima težak, naročito od kada je Tramp nazvao EU ‘neprijateljem’. Ali nakon stupanja snažne liderke iz Nemačke na čelo Komisije Evropskoj uniji će najverovatnije biti još teže da osnaži veze s Trampovom administracijom”, rekla je DŽuli Smit, koja je bila zvaničnica u administraciji bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, a koja prati transatlantske odnose.

Fon der Lajen je bliska s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, čiji su odnosi s Trampom već dugo zategnuti, podseća politico.eu. Predsednik SAD kritikuje Merkelovu u vezi s velikim brojem pitanja, od trgovine do prijema oko milion izbeglica u Nemačku.

Nova predsednica Evropske komisije je ukazala da možda Trampova nelagodnost u odnosima s Merkelovom potiče od toga što nije navikao da radi sa snažnim ženama na liderskim pozicijama. “Žena poput Angele Merkel, predsednica Vlade s dugogodišnjim iskustvom koja uživa poštovanje na globalnom nivou, verovatno do sada nije postojala u njegovom načinu poimanja sveta”, rekla je Fon der Lajen za Špigel.

Trampova najveća frustriracija kada je reč o Merkel ticala se upravo onoga za šta je ovlašćena bila Fon der Lajen, a to je potrošnja u domenu odbrane. Tramp je više puta kritikovao Nemačku zato što ne troši bar dva odsto BDP-a na odbranu, kako su obećale države-članice NATO. To pitanje bi Fon der Lajen moglo da donese štošta i dobrog i lošeg.

Za vreme njenog mandata u Ministarstvu odbrane Berlin je povećao potrošnju na odbranu. Međutim, njeni zahtevi da se dodatno poveća potrošnja naišli su na neodobravanje, i u Bundestagu. Berlin je prošle godine saopštio da neće ispuniti svoj prethodni cilj o dva odsto BDP-a do 2024.

Fon der Lajen ima dosta pristalica u domenu odbrane na obe strane Atlantika, a deo njih tvrdi da je ona uvek bila iskrena u vezi s tim šta može da se postigne. Nekoliko njih je ukazalo da je ranije živela u SAD, te da joj dobro znanje engleskog, koji je samo jedan od nekoliko jezika koje govori, pomoglo u odnosima s Vašingtonom. “Ona je praktična, realna, vredna je i jaka. Nikada nije obećala nešto što ne može da ispuni i nikada se nije desilo da ne ispuni obećanje”, rekla je Rejčel Elehus, koja je bila glavna saradnica bivšem ministru odbrane SAD DŽejmsu Matisu.

Jedan zvaničnik NATO, koji je tražio da ostane anoniman, je pohvalio Fon der Lajen i rekao da nema razloga za zabrinutost kada je reč o njenoj sposobnosti da izađe na kraj s Trampom, jer će ga, kako je rekao, pobediti svojim entuzijazmom. “Tramp voli žene sa entuzijazmom”, rekao je on.