Forbs: Rusi su do sada potrošili 82 milijarde dolara na rat u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ

Procene Forbsa pokazuju da je Rusija potrošila četvrtinu svog godišnjeg budžeta na rat u Ukrajini. Forbs navodi da je Rusija potrošila 82 milijarde dolara na svoju invaziju tokom prvih devet meseci rata, dok je prošlogodišnji prihod ruskog budžeta bio 340 milijardi dolara.

Ova procena uključuje samo direktne troškove ruske vojne operacije u Ukrajini, a ne uključuje troškove odbrane ili ekonomske gubitke izazvane zapadnim sankcijama. Forbs tvrdi da se istovremeno smanjuju budžetski prihodi od izvoza nafte i gasa, nakon što je Rusija izgubila veći deo evropskog tržišta gasa, prenosi Skaj njuz.

Troškovi rata su se tokom jeseni udvostručili, tako da Rusija troši najmanje 10 milijardi dolara mesečno na svoju invaziju. Troškovi izazvani invazijom uključuju plate vojnih trupa, odštetu za poginule i ranjene u borbama, kupovinu ili proizvodnju oružja i municije, kao i zamenu izgubljene opreme.

Forbs navodi da su Rusi potrošili više od 3,5 milijardi dolara na kompenzaciju za poginule i ranjene tokom poslednjeg meseca rata. Takođe, izračunali su da Rusi dnevno troše između 10 i 50 hiljada granata, pri čemu je prosečna cena polovnih granata sovjetskog kalibra oko hiljadu dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.