Francuska dodala Rusiju na spisak zabranjenih zemalja za putovanje 1Foto: EPA-EFE/PHILIPPE WOJAZER

Francuska je dodala Rusiju na „crvenu listu“ zemalja iz kojih je zabranjen dolazak putnika zbog skoka broja zaraženih korona virusom u tim zemljama, uz zabrinjavajuće varijante virusa, saopštila je danas Vlada.

Portparol vlade Gabriel Atal rekao je danas da se na spisak dodaju Rusija, Namibija i Sejšeli, tako da se na njemu sada nalazi ukupno 21 zemlja.

Na spisku su između i Indija, Južna Afrika i Brazil odakle putnici mogu da dođu u Francusku samo ako imaju nužne razloge, a kada dođu moraju da imaju opravdanje za put, negativan test na korona virus i da budu u samoizolaciji nedelju dana. Oni koji nisu vakcinisani moraju u karantin od 10 dana uz pretnju novčane kazneo d 1.000 evra.

„Delta varijanta“ korona virusa koja je prvo detektovana u Indiji, zahvata, kako se procenjuje, devet do 10 odsto ukupno zaraženih u Francuskoj, rekao je portparol.

Vlasti pažljivo prate situaciju u regionu na jugozapadu Francuske gde je 70 odsto potvrđenih infekcija predstavlja „delta soj“ virusa, dodao je on.

Epidemiološka situacija u Francuskoj brzo se popravila poslednjih nedelja sa oko 2.300 novoinficiranih dnevno, dok ih je na vrhuncu, u martu i aprilu, bilo po 35.000 dnevno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.