Francuska kaznila Google sa pola milijarde evra zbog spora o autorskim pravima 1Foto:Pixabay/Simon Steinberge

Američka tehnološka kompanija Google kažnjena je u Francuskoj sa 500 miliona evra zbog spora sa francuskim novinskim izdavačima koji žele da kompanija plati za korišćenje njihovih vesti.

Kako prenose podgoričke Vijesti, Francuska agencija za zaštitu konkurencije saopštila je da kompaniji Google preti dodatnih 900.000 evra kazne dnevno ukoliko u roku od dva meseca ne iznese predloge o tome na koji način će nadoknaditi proizvođačima vesti.

Iz kompanije Google su saopštili da su razočarani odlukom, ali da će se pridržavati: „Naš cilj ostaje isti – želimo da okrenemo stranicu sa konačnim sporazumom. Uzećemo u obzir povratne informacije francuske agencije za zaštitu konkurencije i prilagoditi naše ponude“.

Portparol Googla je dodao: „Ponašali smo se dobronamerno tokom čitavog procesa. Kazna zanemaruje naše napore da postignemo sporazum i realnost kako vijesti funkcionišu na našim platformama“.

Izdavači vesti APIG, SEPM i AFP optužuju tehnološku kompaniju da nije uspela da održi dobre razgovore sa njima kako bi pronašla zajednički jezik za naknadu za vesti na mreži, prema nedavnoj direktivi Evropske unije.

APIG, koji zastupa većinu glavnih francuskih izdavača štampanih vesti uključujući Figaro i Mond i dalje je jedan od tužilaca, iako je ranije ove godine potpisao okvirni sporazum sa Google, rekli su izvori za agenciju Rojters.

Okvirni sporazum, koji su kritikovali mnogi drugi francuski mediji, bio je jedan od najprofesionalnijih poslova u okviru Google programa „Izlog vesti“ o obezbeđivanju nadoknade za isečke vesti koji se koriste u rezultatima pretrage i prvi takve vrste u Evropi.

Google se složio da tokom tri godine plati 76 miliona dolara grupi od 121 francuskog izdavača vesti kako bi okončao spor o autorskim pravima, pokazali su dokumenti u koje je agencija Rojters imala uvid.

Usledili su višemesečni pregovori između Google, francuskih izdavača i novinskih agencija o primeni preoblikovanih pravila EU o autorskim pravima, koja omogućavaju izdavačima da zahtevaju naknadu od mrežnih platformi koje prikazuju izvode njihovih vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari