Francuska ne priznaje proterivanje svog ambasadora iz Nigera 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN POOL

Francuska je večeras saopštila da ne priznaje nalog njenom ambasadoru u Nigeru da napusti tu zapadnoafričku zemlju, smatrajući da „pučisti nemaju ovlašćenje“ da izdaju jedan takav nalog.

„Francuska je primila k znanju zahtev pučista“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Parizu za agenciju AFP, i dodalo da „pučisti nemaju ovlašćenja da podnesu ovaj zahtev, a ambasadorov agreman potiče od legitimno izabranih vlasti Nigera“.

Vojni režim koji je državnim udarom preuzeo vlast u Nijameju 26. jula dao je danas francuskom ambasadoru Silvenu Iteu rok od 48 sati da napusti teritoriju Nigerije.

Obrazloženje za takvu meru je to što je Ite navodno odbio „da se odazove pozivu“ na koji je trebalo da dođe danas u ministarstvo spoljnih poslova Nigera.

Pučističke vlasti Nigera su kao razlog za proterivanje takođe navele „druge akcije francuske vlade koje su suprotne interesima Nigera“.

Francuska smatra da jedini legitimni autoritet u Nigeru ostaje demokratski izabrani predsednik Mohamed Bazum, koji je svrgnut u puču.

Bazuma trenutno vojska drži u Predsedničkoj palati.

Pariz je početkom avgusta odbacio pučističko otkazivanje vojnih sporazuma sa Francuskom.

Francuska drži u Nigeru 1.500 vojnika koji su pomagali vlastima predsednika Bazuma u ​​borbi protiv džihadističkih grupa.

Te grupe, podružnice Al Kaide i Islamske države, godinama prolivaju krv u ovoj zemlji i velikom delu podsharaske oblasti Sahel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari