Francuski ribari blokirali saobraćaj ka Velikoj Britaniji zbog dozvola za ribolov (FOTO) 1Foto: Beta/AP/Michel Spingler

Francuski ribari su danas nakratko blokirali luke u Francuskoj, trajektni saobraćaj preko Lamanša i ulaz u železnički tunel (Evrotunel) ispod tog kanala kako bi izazvali poremećaje u isporuci robe u Veliku Britaniju.

Ribari iz Francuske su gnevni i na britanske vlasti, što im nisu odobrile više licenci za ribolov u vodama te zemlje, ali i na vladu u Parizu, što nije učinila više da zaštiti njihova prava.

Spor Pariza i Londona oko dozvola za ribolov u periodu posle Bregzita, jedan je od faktora tenzija između dve zemlje, koje se takodje uzajamno optužuju da nisu učinile dovoljno da spreče smrt najmanje 27 migranata sa čamca koji je u sredu potonuo u Lamanšu.

Francuski ribari blokirali saobraćaj ka Velikoj Britaniji zbog dozvola za ribolov (FOTO) 2
Foto: Beta/AP/Jeremias Gonzalez

Ribarska industrija nije toliko značajna ekonomski, već simbolički za obe zemlje.

Predstavnici francuskih ribara navode da današnje blokade predstavljaju simboličan čin upozorenja, jer Britanci imaju pristup evropskom tržištu, a Francuzi nemaju pristup britanskim vodama.

Francuski ribari blokirali saobraćaj ka Velikoj Britaniji zbog dozvola za ribolov (FOTO) 3
Foto: Beta/AP/Rafael Yaghobzadeh

Današnje blokade su stvorile velike gužve, dok zvaničnici opisaju situaciju kao mirnu.

Kompanija koja upravlja Evrotunelom, kroz koji se prevozi roba i različita vozila, uvela je 12 dodatnih teretnih vozova radi otklanjanja zastoja.

Pre Bregzita, francuski ribari su mogli slobodno da pecaju u britanskim vodama. Sada moraju da imaju posebnu dozvolu britanskih vlasti za ribolov u odredjenim oblastima.

Većina francuskih brodova je dobila te specijalne dozvole, ali spor i dalje traje zbog nekoliko njih čiji je zahtev odbijen.