Godinu dana od povlačenja NATO: Talibani otežavaju evakuaciju Avganistanaca za Nemačku 1EPA-EFE/STRINGER

Nemačka i druge zemlje NATO pre godinu dana su na brzinu napustile Avganistan – uz obećanje da će organizovati odlazak iz Avganistana i ljudima koji su za njih radili. Ali, talibani maksimalno otežavaju taj poduhvat.

Dolazak Avganistanaca i Avganistanki koji su ugroženi u svojoj domovini jer su pomagali Nemačkoj i kojima je iz Berlina obećana pomoć – je u zastoju. Talibani šikaniraju, piše „Špigl”.

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu je saopštilo da vlastodršci u Kabulu dopuštaju ljudima da napuste zemlju samo ako imaju pasoš – mada se tamo posoši gotovo ne izdaju.

Nakon što je NATO napustio Avganistan, avgusta 2021. nemačka Vlada je uspostavila hitan program za hiljade ljudi koji su radili za nemačke institucije, političke aktiviste i umetnike.

Prema pisanju „Špigla“, u julu je u Nemačku došlo 1.044 Avganistanaca. Prvobitno je, međutim, bilo planirano da od početka jula do sredine septembra bude dozvoljen izlazak za 7.700 Avganistanaca. Taj cilj postaje sve nerealniji.

Sporazum sa Pakistanom torpedovan

Sa Pakistanom postoji sporazum na osnovu kojeg Avganistanci kojima je potrebna posebna zaštita mogu da uđu u zemlju bez pasoša. Ministarka inostranih poslova Analena Berbok sastala se sa pakistanskim kolegom početkom juna. Ali i ovde su talibani sprečili implementaciju, navodi ministarstvo spoljnih poslova, piše DW.

Nemačko ministarstvo je u kontaktu sa drugim zemljama kako bi se otvorile dodatne rute kopnenim i vazdušnim putem. Međutim, za sve izlazne rute, pasoši predstavljaju „veliki problem“.

Od povlačenja Bundesvera iz Avganistana pre godinu dana, Nemačka je obećala da će iz zemlje izvući ukupno 23.614 svojih bivših saradnika i članova njihovih porodica. Kako je potvrdila Savezna kancelarija za migracije i izbeglice, do sada je u Nemačku stiglo njih 17.556.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.