Gruevski: Postoje pokušaji da se Srbija uplete u moj odlazak iz Makedonije 1Nikola Gruevski Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U intervjuu TV Pink, prvom koji je dao za strane medije, Gruevski je rekao da je Makedoniju napustio kao slobodan čovek i da je ta država retroaktivno podigla optužnicu protiv njega da bi mogla da ubedi narod da je on bežao od pravde. Iz Tirane, preko Crne Gore i Srbije stigao sam u Mađarsku. Prevoz mi je obezbedila mađarska diplomatija, rekao je Gruevski.

On je istakao da je u ambasadi Mađarske u Tirani, zatražio politički azil, zbog političkih problema. Posle izvesnog perioda, primljen sam u ambasadu i obavešten da će mi obezbediti prevoz do mađarske granice, gde će mađarske imigracione vlast odlučiti da li će mi biti odobren azil ili ne. Dodeljen mi politički azil, rekao je Grusevski. On je objasnio da je Mađarska članica EU i NATO, da u toj zemlji može dobiti jednu vrstu boravka, koji ga štiti od političkih problema.

Gruevski je rekao da je njegov politički progon velika sramota za Makedoniju i odbacio sve navode Skoplja da je upleten u koprupciju.