Gruzijski ministar policije: Nema nameru da zatvara granicu sa Rusijom 1Foto: Shutterstock/Yaraslau Mikheyeu

Gruzija nema razloga da zatvara granicu sa Rusijom, ali je za sada preduzela mere za jačanje kontrole na graničnim prelazima, izjavio je danas gruzijski ministar policije Vahtang Gomelauri, prenosi Interfaks.

„Ne razumem zahteve jednog dela opozicije da zatvori granicu sa Rusijom, a drugog, naprotiv, da primi što više Rusa. Nemamo razloga da zatvaramo granicu sa Rusijom“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovih dana granicu sa Gruzijom dnevno prelazi oko 10.000 Rusa, što je za oko 40 do 45 odsto više nego pre 21. septembra, odnosno objavljivanja delimične mobilizacije u Rusiji, kada je u Gruziju svakodnevno stizalo oko 6.000 Rusa.

On je dodao da je oko 60 odsto Rusa koji su stigli u Gruziju već napustilo državu.

„Građani Rusije već godinama posećuju Gruziju, tako da nećemo sada praviti prepreke ovom procesu“, rekao je ministar.

Na granici Rusije i Gruzije na kontrolnom punktu Gornji Lars biće otvoren mobilizacioni punkt, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova ruske republike Severne Osetije.

U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu ne precizira se iz kojih razloga se otvara mobilizacioni punkt.

Potpredsednik Vlade te kavkaske republike Irbek Tomaev saopštio je u ponedeljak da se u redu za ulazak u Gruziju nalazi oko 3,5 hiljada putničkih automobila i oko 1,3 hiljade teretnih.

Od početka delimične mobilizacije u Rusiji, na graničnim prelazima sa susednim zemljama za koje Rusima nije potrebna viza, ogromni su redovi za izlazak iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.