Holandija: Mere ostaju na snazi još tri nedelje 1Foto: EPA-EFE/RAMON VAN FLYMEN

Holandski premijer Mark Rute (Rutte) izjavio je danas da broj zaraženih korona virusom ponovo raste i da se zbog toga mere protiv korona virusa produžavaju za još tri nedelje.

Ostaje na snazi policijski čas, ali je skraćen na sat vremena i od 31. marta kada inače počinje letnje računanje vremena, počeće u 22.00, umesto u 21.00.

Pre dve nedelje, uoči parlamentarnih izbora na kojima je pobedila njegova stranka, Rute je izrazio nadu da se zemlja bliži „prekretnici“ kada će vakcina predvladati virus.

Međutim, od tada je porastao broj zaraženih i prijema pacijenata. „To je zabrinjavajuća stvarnost i zato trenutno ne možemo odustati ni od jedne (postojeće) mere“, rekao je Rute.

Prema njegovim rečima, ostaju zatvoreni barovi i restorani, zatvoreni od oktobra. Rute je rekao da se građanima ne savetuje putovanje u inostranstvo do polovine maja.

Institut za javno zdravlje saopštio je ranije danas da je za nedelju dana za 16 odsto porastao broj pozitivnih testova na korona virus i da je takođe povećan broj umrlih i hospitalizovanih.

Infekcija među mladima naglo je porasla na 29 odsto kod dece uzrasta od 13 do 17 godina i za 23 odsto kod dece uzrasta do 12 godina. Porast je usledio pošto je holandska vlada pre nekoliko nedelja delimično otvaranje škola.

U Holandiji je od početka epidemije umrlo 16.300 ljudi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.