Holandija zbog suše proglasila nestašicu vode 1foto EPA/VAL HANDUMON

Holandska vlada proglasila je danas nestašicu vode, što je posledica neuobičajeno suvog leta, dok meteorološke prognoze ne predviđaju kišu sledeće dve sedmice, javlja Rojters.

„Vidimo da je u Holandiji sve sušnije već nekoliko nedelja zbog isparavanja i veoma niskih vodostaja reka iz inostranstva“, rekla je Mišel Blom iz državne agencije za javne radove i vodoprivredu, imenovana da nadgleda radnu grupu za sušu.

Britanska agencija podseća da su „butalni toplotni talasi zahvatili velike delove Evrope i Sjedinjenih Država prošlog meseca“, što je podstaklo pozive na dodatne napore u borbi protiv globalnog zagrevanja, za koje naučnici kažu da čini ekstremno toplo vreme sve učestalijim i smrtonosnijim.

S obzirom na to da dve trećine holandskog stanovništva živi ispod nivoa mora, suše u toj zemlji mogu brzo da postanu akutni problem i prouzrokuju stvaranje mulja u rekama i otežavanje rečne plovidbe.

Drugi problem je isušivanje brana, a u ovom tenutku barže na donjoj Rajni, važnom putu za prevoz uglja iz Rotterdama do nemačkih čeličana, prevoze s manje od pola kapaciteta.

Holandsko ministarstvo infrastrukture i saobraćaja saopštilo je da od utorka voda teče kroz Rajnu brzinom od 850 kubnih metara u sekundi u Lobitu, istočnom gradu gde ulazi u Holandiju, što je „izuzetno malo za to doba godine“.

Nivo podzemnih voda je nizak „i vrlo nizak“ na jugu“, dodaje ministarstvo i ukazuje da to izaziva cvatnje algi i uginuće riba, ali se takvo stanje za sada nije odrazilo na pitku vodu.

Vodoprivredne kompanije pozvale su na štednju vode, pa u južnim oblasima Ziland i Limburg apeluju na stanovnici ne koriste vodu za zalivanje, što je, po oceni Rojtersa, svakako naštetiti poljoprivrednicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.