Hongkong: Policija uhapsila pet novinara lista Epl dejli 1Foto: Beta/AP/Kin Cheung

Policija u Hongkongu je uhapsila danas pet novinara prodemokratskog lista Epl dejli (Apple Daily) među kojima i glavnog urednika Rajana Loua (Ryan Law) tokom pretresa prostorija, pozivajući se na Zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Novinari su uhapšeni zbog postojanja „dogovora sa nekom stranom zemljom u cilju ugrožavanja nacionalne bezbednosti“, navela je policija.

Dodaje se da su uhapšene osobe na rukovodećim položajima u kompaniji Nekst didžital (Next Digital), matičnoj kompaniji Epl dejlija.

Politička atmosfera u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, znatno se pogoršala posle represije potiv demokratskog pokreta koji je 2019. godine masovno mobilisao stanovništvo na ulice protestujući zbog uticaja centralnih vlasti u Pekingu.

Vlasti su potom usvojile zakon o nacionalnoj bezbednosti u kojem se navodi da samo „patriote“ mogu da vladaju u Hongkongu.

Zakon, koji predvidja i doživotnu kaznu, bavi se krivičnim delima u vezi sa secesijom, subverzijom, terorizmom, ali zbog nekih neodređenih formulacija, vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.