HRT: BiH ne mora opstati 1Foto: Logo

Zagreb ne prestaje da se bavi temom Bosne i Hercegovine, a sudeći po porukama okruglog stola „Kakva je budućnost ovakve BiH“ kojem je značajno mesto dala, i državna TV, u Zagrebu se računa na nestanak BiH, prenosi Radio Sarajevo.

Tako je Hrvatska radiotelevizija prenela izveštaj sa tog skupa u ponedeljak uveče i navela da su „manjkav Izborni zakon, završeni predsednički izbori, nepovoljna klima u društvu, samo neke od tema o kojima su razgovarali dobri poznavaoci prilika u susednoj BiH“.

Sudeći prema porukama sa skupa kojem je značajno mesto dala, i državna TV, u Zagrebu se računa na nestanak BiH.

Na skupu su se pojavili zanimljvi govornici, konsatuje radio, dr. Ivo Lučić, bivši čelnik obaveštajne službe HVO koja je poznata po hapšenju i mučenju hercegovačkih Bošnjaka u brojnim logorima „Herceg-Bosne“, a danas istoričar i Nino Raspudić, univerzitetski profesor u Zagrebu.

„Iskustvo nam govori sledeće – da se ništa bitno neće promeniti u idućih nekoliko meseci ili nekoliko godina, da su to dugotrajni procesi i da se ovde radikalne promene događaju onda kad se urašava okruženje, međunarodni poredak, ono što drži tu Bosnu i Hercegovinu na okupu“, rekao je Lučić.

„Bilo koja država koja ne može dugoročno obezbediti konsenzus većine svojih stanovnika ili, većine svojih delova, kao složena država, kao što je tronacionalna BiH, ako ne može dugoročno osigurati koncenzus za svoje postojanje, ne mora opstati! Ne verujem u ljubav na silu“, rekao je Raspudić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.