Huavej u Francuskoj gradi fabriku za 5G 1Foto: EPA-EFE/ ALI HAIDER

Kineski telekomunikacioni gigant Huavej, kako je potvrđeno danas iz te kompanije, gradiće svoje postrojenje za proizvodnju opreme vezane pre svega za 5G tehnologiju u gradu Brumatu na istoku Francuske.

Bilo bi to prvo postrojenje Huaveja ovog tipa van Kine, navodi se.

Ističu da u ovom francuskom gradu blizu Strazbura već postoji trgovačka zona, a cilj je da se iz postrojenja Huaveja proizvodi oprema u vrednosti od milijardu evra godišnje, prenose svetski mediji. Fabrika u Brumatu u koju će biti uloženo bar 200 miliona evra će, kako je najavljeno, zaposliti 300 ljudi i proizvodiće tehnološka rešenja za mobilne mreže za čitavo evropsko tržište.

Sa ovom fabrikom, Huavej se nada da će ojačati svoje prisustvo u Evropi, gde već ima 23 centra za istraživanje i razvoj, više od 100 partnerskih postrojenja, više od 3.100 dobavljača i uspešan lanac distribucije.

Predsednik regionalnog veća regiona Grand Ist Žan Rotner ocenio je da je izgradnja prvog ovakvog postrojenja Huaveja za proizvodnju izvan Kine u Brumatu odlična vest.

„Ona nam govori o ekonomskoj dinamici ovog regiona“, dodao je Rotner.

Administracija odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa smatra Huavej pretnjom u vezi sa špijunažom kineske vlade, podseća Frans pres.

SAD su pre nekoliko meseci „pozvale“ brojne zemlje, posebno evropske, da ne koriste infrastrukturu Huaveja za postavljanje 5G mreže.

Francuska to nikada nije eksplicitno isključila, dok su Velika Britanija i Švedska zvanično isključile Huavej iz mobilne mreže treće generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.