Operatori podižu cene, a na 5G još uvek čekamo: Zašto Ministarstvo zahtev SBB-a već tri godine drži "u fioci"? 1Foto: Shutterstock/Lisic

Kada bi tržište Srbije bilo otvorenije za nove operatore to bi bila veća garancija građanima da će imati kvalitetnije i povoljnije usluge, upozorili su stručnjaci i udruženja potrošača pošto su sva tri mobilna operatora u Srbiji podigla ili će uskoro podići cene svojih usluga.

Međutim, u Srbiji se već godinama čeka na uvođenje 5G tehnologije koja bi svakako poboljšala kvallitet usluga i smanjila njihovu cenu, dok u Evropi već kreću debate o 6G mreži.

Miloš Stojković, pravnik i stručni konslutant za regulatorna pitanja 5G, podseća za “Novu” da se SBB nadležnom ministarstvu, tada Ministarstvo trgovine i telekomunikacija i RATEL-u obratio još u februaru 2021. godine sa zahtevom da se inicira početak postupka dodele frekvencija koje su podobne za 5G.

Uz zahtev je, kako navodi, dostavio i ekspertsku studiju koja je ukazala na prednosti ulaska novog mobilnog operatora na tržište i adekvatne modele aukcije u skladu sa najboljom evropskom praksom.

Proces traje pune tri godine i po svemu sudeći će se nastaviti, piše Nova.rs.

Stojković objašnjava da je RATEL sproveo javne konsultacije sa zainteresovanim stranama u periodu od maja do septembra 2021. godine i u oktobru te godine doneo Odluku o ispunjenosti uslova za dodelu frekvencija.

“Nakon toga nadležno ministarstvo je moralo da donese pravilnik koji bi regulisao osnovne uslove za učešće na aukciji. Ministarstvo ni nakon tri godine nije donelo taj pravilnik. Razlozi koje su iznosili su bili najrazličitije prirode, između ostalog su navodili da mora da se donese novi zakon, iako je postupak propisan starim i novim zakonom suštinski isti” ističe naš sagovornik.

Ministarstvo je, prema njegovim rečima, u septembru najavilo da će se pravilnik ubrzo naći na javnoj raspravi, ali da ni do danas nije ni započelo raspravu niti usvojilo taj pravilnik. Naravno, bez ikakvih objašnjenja i obrazloženja zašto se i sada kasni.

“Pošto ministarstvo donese pravilnik potrebno je nekoliko meseci da se sprovede i pripremi sama aukcija, tako da smo u postupku praktično na samom početku. Nije zgoreg podsetiti na izjave tadašnje ministarke koja je istakla da je Srbiji „dovoljno 3 operatora“, koje su bile prilično problematične” napominje Stojković.

Naravno, sve to ima vrlo konkretne posledice po same potrošače.

“Iskustvo razvijenih evropskih država pokazuje da ulazak novog operatora utiče na aktiviranje tržišnih mehanizama, pospešuje tržišnu utakmicu i dovodi do toga da cene budu niže, a kvalitet usluga bolji. Dodatno, sama država prihoduje i neposredno i posredno od aukcije, pa praktično nema loših strana ulaska novih operatora, čak naprotiv” zaključuje Stojković.

Kada je prošle jeseni u javnosti ponovo bilo pokrenuto pitanje uvođenje 5G mreže u Srbiji, dok su stručnjaci upozoravali da kasnimo i da dok još pričamo o raspravi o 5G mreži, Evropa debatuje o novoj 6G mreži. Međutim, ministar za telekomunikacije Mihailo Jovanović je u septembru 2023. bio uveren da će Srbija prve korisnike dobiti do kraja naredne godine.

„Što više pružalaca usluge, to cena može da bude povoljnija, a kvalitet usluga bolji“, saželi su kratko u Udruženju „Efektiva“ ključ za probleme koji ovih dana muče većinu građana jer usluge svih mobilnih operatora idu gore. Tako je, naravno, i sa uvođenjem novih tehnologija, kao što je 5G mreža, koje same po sebi podižu kvalitet usluga.

U našem komšiluku, recimo, u Hrvatskoj, još sredinom 2021. su tri najveće telekomunikacione kompanije ispunile uslove za pokrivenost 5G mrežom i time otvorili vrata za novu eru telekomunikacija u toj zemlji.

U Srbiji na to još uvek čekamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari