5GFoto: Marko Aliaksandr / Shutterstock.com

 

Prema pisanju portala N1, analiza Ratela pozala je da više od 1.200.000 korisnika mobilne telefonije u Srbiji poseduje uređaje koji podržavaju 5G tehnologiju, a 89 odsto korisnika ima uređaj iz klase „pametnih“ telefona.

Ratel je na osnovu podataka iz juna ove godine sproveo analizu zastupljenosti proizvođača mobilnih uređaja, operativnih sistema koje ovi uređaji koriste i tipova mreže koje aktivni uređaji mogu da podrže (2G/3G/4G/5G).

Kako je saopšteno iz Ratela, analizirani su podaci o broju aktivnih korisnika mreža 2G, 3G, 4G, o broju VoLTE (Voice over LTE) korisnika i o broju M2M uređaja (uređaja za komunikacija između mašina) u mobilnim mrežama. Obrađeni su podaci za približno osam miliona korisnika.

Na srpskom tržištu je prisutno 40 proizvođača mobilnih telefona, pri čemu 11 najzastupljenijih proizvođača zauzima 88,5 odsto tržišta, navode iz Ratela.

Ratelova analiza je pokazala da se dominantno koristi Android operativni sistem, a 89 odsto telefona je u klasi „pametnih“ telefona.

S obzirom na to da smo pred uvođenjem pete generacije mobilne telefonije u Srbiji, utvrđeno je da više od 1.200.000 korisnika mobilne telefonije poseduje uređaje koji podržavaju 5G tehnologiju, a rezultati istraživanja takođe su pokazali da je zastupljenost uređaja koji podržavaju 4G tehnologiju visoka – 72 odsto.

Posmatrano iz ugla potrebe zamene uređaja kod određenog broja korisnika, razmatra se mogućnost gašenja starijih tehnologija (2G i 3G), a izvesnije je da će se prvo gasiti 3G, u skladu sa trendom u Evropi i Severnoj Americi, navode iz Ratela.

Uzimajući u obzir princip tehnološke neutralnosti u okviru regulatornog aspekta, koji čini jedan od osnovnih postulata evropskog regulatornog okvira (European Electronic Communications Code – EECC), operatori mogu sami da odlučuju o gašenju mreža pojedinih (starijih) tehnologija, objašnjava se u saopštenju.

Regulatori, sa svoje strane, kako se dodaje, prate planove i sam proces, kako bi se osiguralo da korisnici posle gašenja starijih tehnologija imaju adekvatno radio pokrivanje i obezbeđen optimalan tranzicioni period i kvalitet servisa.

„Operatori treba da razmotre mogućnost zamene uređaja socijalno ranjivim kategorijama korisnika, kao i podsticajne mere za zamenu uređaja koji podržavaju starije tehnologije uređajima nove generacije za ostale korisnike. Što se Srbije tiče, 69 odsto aktivnih korisnika koristi 4G mrežu, 15 odsto aktivnih korisnika 3G mrežu, a 16 odsto 2G mrežu“, navodi se u analizi Ratela.

Ratel je analizirao broj VoLTE korisnika (VoLTE između ostalog omogućava istovremenu govornu komunikaciju i korišćenje interneta, kao i bolji kvalitet prenosa govora) u odnosu na ukupan broj 4G korisnika. Rezultat je, kako se navodi, pokazao da ima prostora za poboljšanje iskorišćenosti 4G mreža, obzirom na to da od ukupnog broja 4G korisnika oko 40 odsto čine VoLTE korisnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari