I pet godina posle terorističkih napada u Parizu i dalje postoji pretnja 1Foto: EPA-EFE/Julien de Rosa

U Parizu se sutra navršava pet godina od terorističkih napada u kojima je 13. novembra 2015. u nekoliko simultalnih napada poginulo 130 osoba i više od 400 povredjeno, prenose francuski mediji i dodaju da teroristička pretnja i dalje postoji.

Mediji su podsetili da su dva nedavna napada potresla Francusku. Napad u crkvi Notr Dam u Nici i ubistvo nastavnika istorije i geografije Samuela Patija (Paty) kojem je islamista odsekao glavu jer je na času o slobodi izražavanja đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Ozbiljna teroristička pretnja posle napada u Parizu 2015. godine, i dalje je prisutna. Za pet godina na tlu Francuske je bilo oko 20 napada, izjavio je Frans presu izvor blizak francuskim snagama bezbednosti.

„Možda smo imali utisak da pretnja jenjava jer su se pojavila druga pitanja, kao što su pokret Žuti prsluci i korona virus. Medjutim, u stvarnosti brojke pokazuju da je ostao visok nivo pretnje od 2015. godine“, dodao je neimenovani izvor.

Mnogi mediji uoči godišnjice prenose svedočenja preživelih, odaju poštu poginulima i pominju istrage koje su pokrenute posle napada 13. novembra 2015.

Nekoliko televizijskih stanica prikazalo je već dokumentarne filmove o tom napadu a najpozniji je film „De Charlie Hebdo au Bataclan, les derniers secrets des attentats de 2015“ (Od Šarli ebdoa do Bataklana – poslednje tajne napada 2015. godine).

Gradonačelnica Pariza An Idalgo (Anne Hidalgo) navela je na Tviteru da će rasveta Ajfelove kule sutra od 20.00 biti ugašena i da će na svakih sat vremena samo blago svetleti, u znak pošte poginulim.

Predviđena je ceremonija odavanje pošte na kojoj će biti ograničeni broj ljudi pošto je u Francuskoj na snazi karantin stanovništva zbog epidemije korona virusa. Biće organizovan i koncert bez publike koji će moći da se prati na JuTjubu.

Tri bombaša samoubice 13. novembra 2015. digli su se u vazduh simultano, prvi u blizini fudbalskog stadiona za vreme utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataklan za vreme koncerta i treći ispred mesta gde se nalazi nekoliko restorana. Najviše žrtava, 90, bilo je u Bataklanu.

Taj napad se dogodio deset meseci posle terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i na jevrejsku prodavnicu u pariskom predgradju.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua, nalazi se sada na nepoznatoj lokaciji koja je stalno pod policijskim obezbedjenjem.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

Zbog tih napada je 2015. uvedeno vanredno stanje što je izuzetno retka mera u Francuskoj, koja je prvi put uvedena 1955. godine na početku rata za nezavisnost Alžira i kasnije samo jednom, tokom nereda u predgradjima francuskih gradova 2005. godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.