vladimir putin i si đinpingFoto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ/KREMLIN/SPUTNIK

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping potpisali su juče zajedničku izjavu o produbljivanju partnerstva i strateške saradnje, u kojoj je istaknuto da su rusko-kineski odnosi sveobuhvatni, strateški i „na najvišem nivou u istoriji”.

Institut za proučavanje rata je u svom najnovijem izveštaju naveo da su obaveze koje su preuzeli Si i Putin „primetno jednostrane”. Si je pohvalio Putina i učvrstio stav Kine o političkom rešenju rata u Ukrajini, ali nije otišao mnogo dalje od tih izjava.

„Putin je, nasuprot tome, najavio niz mera koje signaliziraju kontinuiranu orijentaciju Rusije i zavisnost od Kine u energetskom i ekonomskom sektoru, koje izgledaju veoma jednostrano u poređenju sa relativno umerenim obavezama Sija“, navodi ISV.

„Si je signalizirao da nema nameru da podrži ruski rat u Ukrajini osim nejasnih diplomatskih uveravanja, što je verovatno manje od onoga što se Putin nadao da će obezbediti u pregovorima. Putin verovatno nije uspeo da obezbedi upravo onu vrstu partnerstva koja mu je potrebna i koju želi, a Si je verovatno će napustiti Moskvu nakon obezbeđivanja garancija koje su jednostranije nego što je Putin nameravao da budu“, tvrdi ISV, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.