Irački premijer podnosi ostavku 1Foto: EPA-EFE/ HAIDER AL-ASSADEE

Kako je najavio na iračkoj televiziji, parlamentu će uputiti službeni memorandum sa zahtevom za smenu aktuelne vlade. U četvrtak je vrhovni šiitski vođa ajatolah Sistani osudilo upotrebu sile protiv demonstranata i pozvao na formiranje nove vlade.

„Ova vlada nije u stanju da se nosi sa događajima koji se odvijaju u protekla dva meseca“, navodi se u izjavi ajatolaha. Kako je dalje kazao, napadi na mirne demonstrante su „zabranjeni“, a takođe je pozvao demonstrante da izbegavaju nasilje i „izbace vandale“ iz svojih redova. Nešto ranije, premijer Mahdi je naredio istragu nasilja od četvrtka u provincijama Di Kar i Nadžaf.

Još početkom oktobra kada su počeli masovni antivladini protesti, premijer je najavljivao da će podneti ostavku pod uslovom da postoji saglasnost oko toga ko će ga naslediti. Protesti koje se održavaju u širem delu zemlje kulminacija su besa naroda zbog dugogodišnje nezaposlenosti, neefikasnosti državnih institucija i korupcije u vladi. Od početka protesta ubijeno je više od 400 ljudi. Kada je pre godinu dana preuzeo funkciju, Mahdi je obećavao reforme koje nikada nisu ni započele.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kazao je da je „duboko zabrinut zbog izveštaja o nastavku upotrebe oružane sile protiv demonstranata“ i pozvao na „maksimalnu uzdržanost“. Kako prenosi Rojters, troje ljudi stradalo je juče u okršaju između demonstranata i snaga bezbednosti. Postoje i navodi koji ukazuju da je dvoje demonstranata ubijeno danas u Bagdadu. Zamenik guvernera Nadžafa podneo je ostavku pošto je to isto učinio i guverner Nadžafa u četvrtak.