dzon boltonFoto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Vlada Sjedinjenih Država optužila je jednog Iranca da je kovao zaveru za ubistvo bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je služio u administraciji Donalda Trampa.

Američki zvaničnici su saopštili da se Šahram Pursafi, pripadnik iranske Islamske revolucionarne garde (IRG), nalazi u Iranu i da je tražen zbog navodne zavere, javlja Bi-Bi-Si.

Zvaničnici kažu da je Pursafi verovatno hteo da se osveti za napad SAD u kojem je ubijen Kasem Solejmani, najmoćniji iranski vojni komandant.

Iranska vlada je odbacila ove optužbe za koje tvrdi da potiču iz “neuspele politike iranofobije”.

Solejmani je predvodio iranske vojne operacije na Bliskom istoku i bio je glavnokomandujući u elitnim Kuds snagama u IRG.

Ubijen je na bagdadskom aerodromu u Iraku u januaru 2020, u napadu koji je naredio tadašnji predsednik Donald Tramp.

Jedan portparol iranske vlade rekao je za državne medije da su optužbe “neosnovane”.

U saopštenju o optužbama, američko ministarstvo pravde navelo je da je Pursafi, poznat i kao Mehdi Mezaji (45), iz Teherana, “pokušao da plati pojedincima u SAD 300.000 dolara za sprovođenje ubistva u Vašingtonu ili Merilendu”.

U optužbama se navode detalji o tome kako je iranski operativac od jednog američkog državljana, sa kojim je komunicirao onlajn, zatražio da napravi fotografije Boltona, koje bi on navodno koristio za knjigu koju piše.

Neimenovani državljanin SAD je tada upoznao Pursafija sa drugim pojednicem od kojeg je kasnije zatraženo da ubije Boltona i pruži video dokaz o ubistvu.

Bolton je u saopštenju zahvalio Federalnom istražnom birou (FBI) i ministarstvu pravde na dobro obavljenom poslu.

“Ministarstvo pravde ima svetu dužnost da brani naše građane od neprijateljskih vlada koje žele da ih povrede ili ubiju”, rekao je pomoćnik državnog tužioca Metju Olsen.

“Ovo nije prvi put da smo otkrili iransku zaveru da se sprovede osveta protiv pojedinaca na američkom tlu i radićemo neumorno da razotkrijemo i sprečimo svaki od ovih pokušaja”, dodao je on.

U vreme kada je ubijen, Solejmani je smatran za drugu najmoćniju ličnost u Iranu, posle ajatolaha Alija Hamneija.

Kuds snage, elitna jedinica IRG, su raportirale direktno ajatolahu a Solejmani je slavljen kao nacionalna herojska ličnost.

SAD su Kuds snage proglasile teroristima i smatraju ih odgovornim za smrti stotina američkih državljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.