Islamska država preuzela odgovornost za napad u Iraku 1Arhiva Foto: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

Ekstremistička oružana grupa Islamska država (ID) preuzela je odgovornost za današnji bombaški napad konvoju nedaleko od Kirkuka, u kojem je poginulo osam iračkih policajaca i jedan oficir.

U Bagdadu je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio napad na severu Iraka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Posle eksplozije bombe usledio je direktan napad lakim oružjem, rekao je jedan policijski oficir i za napad okrivio Islamsku državu što je večerašnje saopštenje te grupe potvrdilo.

„Jedan napadač je ubijen i tragamo za ostalima“, rekao je on i dodao da su dva policajca ranjena.

Takozvani „kalifat“ Islamske države je posle brzog jačanja 2014. u Iraku i susednoj Siriji i osvajanje velikih delova teritorije tih zemaljaa, poražen u ofanzivama u obe zemlje.

Irak je proglasio vojnu pobedu nad Islamskom državom 2017. godine, ali ekstremisti su i dalje aktivni u više zona. Bezbednosne snage stalno sprovode kontraterorističke operacije i čiste zone gde je Islamska država.

U izveštaju UN iz januara ove godine se navodi da je Islamska država, iako poražena, zadržala sposobnost  da napada u redovnim intervalima. Po tom izveštaju, ta ekstremistička organizacija „koristi poroznu granicu“ između Iraka i Sirije, i zadržala je između 6.000 i 10.000 boraca u te dve zemlje, gde formira ćelije i obučava ljudstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.