Iste rakete braniće Vašington i Budimpeštu 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Mađarska vlada je danas saopštila da će kupiti protivvazdušne sisteme NASAMS od norveške firme Kongsberg i američke Rajton tehnolodžis.

Ti sistemi bi u Mađarsku, koja dugo najavljuje povećanje vojne potrošnje, trebalo da stignu 2023. godine.

Kao i mnoge druge članice NATO, Mađarska za odbranu troši manje od dva odsto bruto društvenog proizvoda što je cilj koji je alijansa postavila.

Ugovor sa američkom kompanijom o kupovini raketa, postignut u avgustu pod okriljem sada odlazeće administracije predsednika Donalda Trampa, „težak“ je milijardu dolara.

„Opredelivši se za sisteme NASAMS, koji brane glavni grad SAD i u širokoj su upotrebi u NATO, uzeli smo rešenje koje se najbolje uklapa u zahteve alijanse“, rekao je mađarski zvaničnik Gašpar Marot.

Mađarski premijer Viktor Orban održavao je prijateljske veze sa Trampom, komentariše agencija Rojters, sugerišući da bi njegov odnos sa izabranim predsednikom Džozefom Bajdenom mogao biti mnogo komplikovaniji.

Bajden je tokom predizborne kampanje Mađarsku, kada je reč o demokratiji, svrstao u isti koš s Belorusijom, dok je Orban američke demokrate optužio za „moralistički imperijalizam“.

„Administracija Džoa Bajdena biće nepovoljna po Orbanovu vladu na puno načina“, priča za Danas novinar mađarskog portala Telex.hu Fabijan Tamaš.

„Glavni razlog je taj što su demokratske administracije sa zabrinutošću pratile šta se dešavalo u Mađarskoj. Visok nivo korupcije, napadi vlade na organizacije civilnog društva i medije – Stejt department pod kontrolom republikanaca je Orbanu tu ostavio slobodan prostor. Ali nova administracija na te stvari neće gledati s odobravanjem“, kaže Tamaš.

Telex.hu je novi nezavisni vebsajt koji su osnovali bivši novinari poznatog portala Index.hu. Potonji sajt bio je trn u oku vladajućeg mađarskog Fidesa, dok ranije ove godine nije dobio nove vlasnike koji prema mađarskoj vlasti ima drugačiji stav.

Tamaš navodi da je novi sajt jedan od najvećih nezavisnih medija u Mađarskoj i da je već dva meseca po pokretanju imao 400.000 čitalaca dnevno.

Viktor Orban je bio prvi strani zvaničnik koji je 2016. podržao na izborima Donalda Trampa.

Kada je izabran, nova administracija u Vašingtonu je to umela da ceni, naveo je Tamaš u jednom nedavnom video prilogu, pa su pitanja poput korupcije, odnosa prema civilnom društvu i medijima u Mađarskoj, u Americi skinuta s dnevnog reda.

Za razliku od Andre Gudfrenda, američkog ambasadora u Mađarskoj u vreme predsednika Baraka Obame, njegov naslednik Dejvid Kornstejn uopšte nije komentarisao unutrašnje prilike u Mađarskoj, rekao je Tamaš.

Štaviše, Kornstejn je, prema njegovim rečima, lično postao veoma blizak sa Orbanom.

Američki diplomata se, navodi, sastajao i sa nezvaničnim Orbanovim savetnikom.

Kada je posetio Belu kuću prošle godine, Orban je pohvalio Trampa zbog njegovog odnosa prema migracijama i terorizmu, i izjasnio se za „pomoć hrišćanskim zajednicama širom sveta“.

„Mi smo kao blizanci“, uzvratio je Tramp, pohvalivši mađarskog premijera zbog reči o hrišćanskim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.