Italijanske vlasti zaustavile na 20 dana humanitarni brod Oušen viking 1foto: EPA-EFE/DONATO FASANO

Italijanske vlasti su zaustavile na 20 dana u Bariju humanitarni brod Oušen viking (Ocean Viking) nevladine organizacije SOS Mediterane (Mediterranee), optužujući posadu broda da je promenila putanju posle spasavanja migranata, saopštila je danas ta organizacija sa sedištem u Marseju.

„Brod je zaustavljen drugi put u dva meseca i završiće ovu godinu kao što je i počeo, uz ometanje rada humanitarne pomoći na moru zbog nepotrebnog, proizvoljnog i diskriminatorskog propisa“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima te nevladine organizacije, italijanske vlasti optužuju posadu broda da nije „poštovala instrukcije da nastavi bez odlaganja, maksimalnom brzinom i direktnim putem prema bezbednom mestu“, luci u Bariju.

Tokom tri operacije, brod je u sredu spasio 244 migranta kod obala Libije, uključujući osam žena, od kojih su dve trudne, 18 maloletnika bez pratnje i četvoro dece mlađe od četiri godine.

Dok se kretao prema italijanskoj luci Bari, posada broda je primila poziv za pomoć pošto je jedan brod sa najmanje 70 ljudi bio u nevolji, a nalazio se oko 24 kilometra van prvobitne putanje.

Pošto posada nije bila u mogućnosti na pomogne, brod se vratio na svoju putanje i stigao do Barija bez kašnjenja, navodi se u saopštenju i dodaje da je promena putanje bila minimalna.

SOS Mediteran je dodao da ne zna koji je brod spasio brod u nevolji.

Italijanske vlasti su već 15. novembra naložile pauzu od 20 dana posadi broda Oušen viking i zatražile da plati kaznu od 3.300 evra zbog neusaglašenosti sa vlastima.

Prema podacima UN, od januara 2023. godine, 2.678 migranata je nestalo posle pokušaja prelaska Sredozemnog mora do Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari