Lavrov smatra da Zapad i Rusija trenutno nemaju nepomirljivih ideoloških nesuglasica koje bi dovele do novog hladnog rata.

„Mi smo o ovoj situaciji razgovarali u Berlinu 19. oktobra. Nadamo se da će naši zapadni partneri iz ’normandijskog formata‘ ubediti ukrajinsku vladu da počne da radi i prekine da igra političku farsu“, rekao je Lavrov na sastanku Asocijacije evropskog biznisa.

Vlada Ukrajine je u aprilu 2014. godine pokrenula vojnu operaciju protiv samoproglašene LNR i DNR, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. Prema poslednjim podacima UN, u sukobima je poginulo 9.600 ljudi. O pitanju rešavanja situacije u Donbasu se raspravlja, između ostalog i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta kojima se regulišu koraci za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, sukobljene strane nastavljaju okršaje. Situacija u Siriji koristi se za pritisak na Rusiju Lavrov je rekao da se situacija u Siriji trenutno koristi da bi se izvršio pritisak na Rusiju.