Izrael: Apel Jutjubu da se ukloni rasistička pesma 1Foto: Pixabay

Lider izraelske arapske partije Ajman Odeh pozvao je platformu Jutjub da ukloni „rasističku“ pesmu pristalica izraelskog fudbalskog kluba koja vređa proroka Muhameda. 

Pesma grupe ultradesničara zvane „La Familia“, pristalica jerusalimskog fudbalskog kluba Beitar, dovodi u pitanje Muhamedov status proroka i poreklo njegove majke.

Odeh, koji predvodi koaliciju partija Zajednička lista čiji su članovi uglavnom Arapi, ocenio je da je svaka uvreda verskih simbola potpuno neprihvatljiva i da je „La Familia“ rasistička grupa, te da bi u istinski demokratskoj državi odavno bila zabranjena.

Zato je poslao pismo Jutjubu u Izraelu sa zahtevom za uklanjanje pesme, koja se može čuti onlajn još od 2016. godine, ali je sada, kako je rekao, postala jako popularna.

Jutjub je obećao da će razmotriti zahtev i odgovoriti.

Beitar Jerusalim je ozloglašen i po nasilju nekih svojih pristalica protiv Arapa.

Oni se najviše protive arapskim igračima u drugim timovima, uzvikujući uvrede protiv proroka Muhameda.

Međutim, klub se distancirao u poslednjim godinama od „La familie“ i nastoji da izmeni imidž, pa ga je predsednik Izraela Ruven Rivlin 2017. godine nagradio za borbu protiv rasizma.

Apel izraelskog poslanika Arapina upućen je u vreme kontroverze povezane s izjavom predsednika Francuske Emanuela Makrona da će ta zemlja braniti slobodu izražavanja.

Makron je rekao da je Samuel Pati, nastavnik istorije i geografije, kojem je 16.oktobra u okolini Pariza odrubljena glava ubijen jer je bio oličenje Republike.

Nastavnika je ubio islamista jer je na času o slobodi izražavanja svojim đacima pokazao slike muslimanskog proroka Muhameda.

Makronove reči su izazvale demonstracije u Izraelu na palestinskim teritorijima, posebno u pojasu Gaze gde su demonstranti palili njegove fotografije i u istočnom Jerusalimu gde radnje bojkotuju francuske proizvode.