Izrael usvojio plan da smanji emisije ugljen-dioksida do 2050. godine 1Foto: Pixabay/Foto-Rabe

Vlada Izraela je danas jednoglasno usvojila plan o smanjenju emisija ugljenika do 2050. godine i tranziciju na čistu ekonomiju, ocenivši da je to istorijska mera za borbu protiv klimatskih promena.

Plan obezbeđuje smanjene od 85 odsto emisije ugljenika u jevrejskoj državi do 2050. godine u poređenju sa nivoima zabeleženim 2015, a planirao je da se do 2030. godine postigne smanjenje od 27 odsto, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju premijera Naftalija Beneta i nekoliko relevantnih vladinih odeljenja.

Planom se predviđa smanjenje emisije za 96 odsto u sektoru transporta, 85 odsto u elektroenergetskom sektoru i 92 odsto od komunalnog otpada.

„Ovo je prvi put da je vlada Izraela postavila zajedničke nacionalne ciljeve da smanji emisiju ugljenika najavila nacionalnu strategiju da se krene ka čistoj, efikasoj i konkurentnoj ekonomiji“, navedeno je u saopštenju vlade.

Izrael je potpisnik Sporazuma o klimi usvojenog u Parizu 2015. i posebno se obavezao da će emisiju ugljenika održati stabilnim do 2030.

„Ovo je istorijski trenutak za zdravlje, životnu sredinu i buduće generacije“, rekla je izraelska ministarka za zaštitu životne sredine Tamar Zandberg.