Izraelska vojska tvrdi da je ubila 200 ekstremista, Netanjahu na udaru kritika 1Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/ GIL COHEN-MAGEN

Izraelska vojska je danas objavila da je tokom 11 dana vojne operacije nazvane „Čuvari zida“ ubila oko 200 pripadnika ekstremističkih organizacija Hamas i Islamski džihad i uništila oko 100 kilometara podzmenih tunela koje ekstremisti između ostalog koriste za napade na Izrael.

Međutim, mandatar za sastav nove izraelske vlade, vođa partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) Jair Lapid kritikovao je premijera Benjamina Netanjahua zbog te operacije, ocenivši da nije imala efekta.

„Izraelski građani, a najviše pogranična područja pretrpela su snažnu (raketnu) vatru, a ništa nisu dobili“, objavio je Lapid na Tviteru, dodavši da se Netanjahuovi neuspesi osećaju u celoj zemlji.

On je pomenuo gradove sa mešanim stanovništvom u kojima je bilo nasilja između Jevreja i Arapa tokom sukoba izraelske vojske i palestinskih organizacija iz Gaze, preneli su izraelski mediji.

Gradonačelnici gradova na jugu Izraela pridružili su se kritikama na račun Netanjahua jer je prihvatio dogovor o prekidu vatre koji je stupio na snagu jutros u 2.00.

„Ne razumem zašto imamo prekid vatre, nema razloga za to. Premijer i vlada su imali našu podršku, ima dostignuća, ali to nije nešto što menja ravnotežu snaga“, rekao je Alon Davidi, gradonačelnik Sderota, grada koji je bio česta meta raketnih napada iz Gaze, ocenivši da izgleda niko neće da porazi Hamas.

„Izrael se ograničio na udare iz vazduha i artiljeriju, a tako se nikada ne postiže odlučna pobeda“, dodao je on, ali je ipak rekao da se ne teži ratu po svaku cenu, već povratku normalnom životu.

I neki stanovnici juga Izraela su rekli da osećaju „kao da su kroz sve prošli nizašta“.

Gradonačelnik Aškelona Tomer Glam, čiji je grad skoro neprestano raketiran iz pojasa Gaze, takođe je izrazio razočarenje zbog prekida vatre.

„Mi smo želeli eliminaciju Hamasa, ali sad znamo da se to neće desiti“, rekao je Glam za javni servis Kan.

Netanjahuov rival, bivši saradnik Gideon Sar, vođa desničarske partije Nova nada, označio je prekid vatre sramotnim, rekavši da je „s najboljom obaveštajnom službom i vazduhoplovnim snagama u svetu Netanjahu uspeo da dobije od Hamasa bezuslovan prekid vatre“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.