Japanac kažnjen zbog ranog odlaska na ručak 1Foto: EVERETT KENNEDY BROWN

Jedan japanski službenik je kažnjen zato što se po navici, kako se navodi, iskrao s radnog mesta nekoliko minuta ranije nego što je dozvoljeno da bi kupio ručak u specijalnoj bento kutiji.

Šezdeset četvorogodišnji zaposleni u vodovodu u gradu Kobe novčano je kažnjen i ukoren pošto je utvrđeno da je za sedam meseci 26 puta od stola ustao tri minuta pre vremena koje je namenjeno pauzi za ručak. Menadžeri vodovoda su onda sazvali konferenciju za novinare na televiziji na kojoj je rečeno da je ponašanje ovog čoveka za „duboko žaljenje“, a potom se poklonili u znak izvinjenja.

„Pauza za ručak je od podneva do 13 časova. Napustio je radni sto pre pauze“, rekao je portparol vodovoda. Kako je saopšteno, radnik je prekršio zakon o javnoj usluzi kojim se zahteva da se službenici „skoncentrišu na posao“. Lokalni mediji su pisali o „incidentu“ ubrzo pošto su poslanici usvojili zakon koji se bavi izuzetno dugim radnim vremenom u Japanu.

Donji dom je prošlog meseca usvojio zakon prema kojem se prekovremeni rad ograničava na sto sati mesečno, što je predstavljalo reakciju na porast broja zaposlenih koji su umrli od „karošija“, odnosno preteranog rada.

Vlada je bila primorana da reaguje nakon negodovanja javnosti zbog smrti Macurija Takahašija, 24-godišnjeg službenika marketinške gigantske kompanije Dencu, koji se ubio 2015. pošto je bio prisiljen da radi prekovremeno više od sto sati mesečno, uključujući vikende. Takahašijev slučaj je bio okidač za apele da se reši pitanje radne kulture u kojoj su radnici često prisiljeni na izuzetno dugo radno vreme da bi pokazali posvećenost poslu. Godine 2016. u saopštenju u kojem je prvi put iznela svoj stav o „karošiju“, Vlada je navela da je svaki peti zaposleni u opasnosti da umre od prekomernog rada.

Korisnici društvenih mreža su skočili u odbranu službenika vodovoda iz Kobea, pri čemu je jedan tviteraš ukazao da je on svoje radno mesto napuštao ranije u proseku samo jednom nedeljno. Ostali su pitali da li bi se isto pravilo primenjivalo na ljude koji napuste svoje radno mesto da bi išli da puše ili u toalet. Ima i onih koji su se zapitali „šta ćemo sa svim onim političarima koji zaspe u parlamentu? NJima onda treba da se uruči ostavka“.

Kažnjeni službenik vodovoda je otkriven nakon što ga je kolega višeg ranga ugledao s prozora kancelarije kako pre početka pauze ulazi u obližnji restoran gde se za ručak prodaje hrana za poneti. Rukovodstvo je izračunalo koliko je vremena proveo van radnog mesta i zakinulo mu polovinu dnevnice, piše Gardijan, pozivajući se na lokalne medije. Zaposleni, koji nije imenovan, navodno je rekao da je iz kancelarije izašao ranije da kupi ručak zato što mu je bila potrebna „promena tempa“. U Kobeu je nedavno suspendovan još jedan službenik na mesec dana zbog sličnog ponašanja, odnosno, kako je saopšteno, zato što je u periodu od šest meseci odsustvovao s posla više od 55 sati.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.