Josipović: Milanović od drveta ne vidi šumu, što na umu, to na drumu 1Ivo Josipović Foto: EPA/Antonio Bat

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović komentisao je izjavu predsednika Zorana Milanovića kako Hrvatska nema veze s onim što se događa u Ukrajini i kako će, ako dođe do eskalacija sukoba, povuće sve do zadnjeg hrvatskog vojnika iz te zemlje.

Na pitanje koliko je štetu napravio predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavom da Hrvatska nema veze sa situacijom u Ukrajini, Josipović kaže kako je očito je predsednik izašao iz nekih uobičajenih okvira komunikacije o takvim stvarima, prenosi Oslobođenje pozivajući se na N1 Hrvatska.

“Što na umu, to na drumu, može biti i simpatično, ali u završnici se od drveća ne vidi šuma. Mi smo članica NATO-a i imamo obaveze. Tema se prelila na nešto što nije ni tema. Nas ne obavezuje eventualna odluka da se ide u u Ukrajinu, jer ona nije članica NATO-a. Mislim da ovog trenutka to nije predmet realne rasprave ni po trenutnim prognozama ni na terenu”, kaže bivši predsjednik.

“Nisam sklon tome da se predsednik bira u parlamentu, ali mislim da bi bilo dobro da se preciziraju mehanizmi kako Vlada i predsednik usklađuju ovakve istupe”, kaže.

Na pitanje ponaša li se Zoran Milanović kao predsednik drugačije nego kao što se ponašao kao premijer, Josipović kaže: “On je čak zagovarao promenu načina izbora predsednika. Čini mi se da je promenio mišljenje i da funkciju vidi kao aktivniju i jaču i da se tako i ponaša. Predsednik ima neku svoju politiku i sistem vrednosti i bori se za njih. Mislim da bi predsednik, ne govorim sad o Milanoviću, sebi ili Grabar-Kitarović, trebalo da ima neke jasnije mehanizme kako da plasira svoje ideje zbog kojih je izabran”, kazao je Jospović, piše N1.

Grlić Radman: Vlada se ograđuje od predsednikovih izjava

Komentarisao nedavne izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman kazao je kako je Hrvatska doživela sramotu njih.

„Svedoci smo jedne velike reputacijske štete, doživeli smo sramotu u međunarodnoj zajednici zbog izjava predsednika Zorana Milanovića“, rekao je Grlić Radman.

Kaže kako je ambasadorima koji su ga zvali nakon Milanovićeve izjave, rekao da se Vlad Hrvatske ograđuje od izjava predsednika ove zemlje: „Rekao sam da se hrvatska Vlada ograđuje od izjava predsjednika Milanovića, da to nije hrvatska spoljna politika“ kazao je on i doda da bi se bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman okretao u grobu kada bi slušao šta priča Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.