Foto: www. predsjednik.me

Kako prenosi RTCG, Junker je čestitao Đukanoviću na izboru za predsednika Crne Gore i iskazao zadovoljstvo što je upravo njegova poseta Briselu – prva zvanična poseta posle inauguracije.

Crna Gora je spremna da bude dobar i odgovoran partner Evropskoj uniji koji snažno promoviše evropske vrednosti u regionu, poručio je Đukanović.

On je ukazao na dva najznačajnija prioriteta državne politike u narednom periodu, ekonomski razvoj i jačanje državnih institucija u cilju unapređenja demokratskih vrednosti i vladavine prava.

Đukanović se zahvalio Evropskoj komisiji na kontinuiranoj pažnji Zapadnom Balkanu, ističući izuzetno važnim da se održi entuzijazam proširenja paralelno sa procesom konsolidacije EU.

Sagovornici su se usaglasili da sloboda medija i izražavanja predstavljaju važne pretpostavke za ukupan demokratski razvoj Crne Gore i u tom kontekstu su apostrofirani konkretni primeri, uključujući napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić za šta je izražena odlučnost da se odgovorni privedu pravdi.

U razgovoru je učestvovao i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

Ranije danas, podseća RTCG, je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocijenio kako poseta predsednika Mila Đukanovića Briselu, prva nakon inauguracije, pokazuje čvrstu opredeljenost Crne Gore evropskom putu.