Kadirov odgovorio papi Franji: Sramota je da ne zna kako se muslimani odnose prema neprijatelju, on je žrtva propagande 1Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY

Čečenski lider Ramzan Kadirov je kritikovao papu Franju zbog izjave da čečenski i burjatski pripadnici ruskih oružanih snaga u Ukrajini pokazuju veću okrutnost od etničkih Rusa.

Kadirov je na Telegramu napisao da je sramotno što papa ne zna kako se muslimani odnose prema neprijatelju, dodajući da je papa „žrtva propagande i upornosti stranih medija“, piše Index, prenosi Oslobođenje.

„Ne počinjemo bitku bez davanja mirovne ponude, baš kao što je to uradio naš prorok Muhamed. I to smo radili od početka specijalne vojne operacije verovatno desetine puta“, dodao je on.

„A što se tiče načina na koji se Čečeni ponašaju prema zatvorenicima, bili mi okrutni ili ne, reći će vam ukrajinski vojnici koje smo držali u zarobljeništvu. Da, mi revnosno čuvamo svoju domovinu, svoju veru, svoj narod. Pozivamo neprijatelja da se preda, a naši građani da se zauzmu za sebe. Da li je ovo zaista surovost?“ zaključio je Kadirov.

Ruski ambasador u Vatikanu Aleksandar Avdejev uputio je protestnu notu zbog papine izjave, izražavajući svoj „bes na insinuacije“.

Šef Burjatije Aleksej Tsidenov okarakterisao je papine reči kao „čudne“, dok ih je predsednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov nazvao „primitivnim“, piše Meduza, prenosi Indek.hr.

Podsetimo, poglavar Katoličke crkve papa Franja je u velikom intervjuu za američki jezuitski časopis America – Jezuitski pregled prokomentarisao niz aktuelnih tema, uključujući rat u Ukrajini.

Dopisnik lista iz Vatikana Džerard O’Konel, koji je vodio intervju sa papom, rekao je da su mnogi u SAD zbunjeni papinom nespremnošću da direktno kritikuje Rusiju zbog njene agresije u Ukrajini.

„Kada govorim o Ukrajini, govorim o narodu koji je mučenik. Ako imate mučenički narod, imate nekoga ko ga muči. Kada govorim o Ukrajini, govorim o surovosti jer imam mnogo informacija o surovosti vojnika koji dolaze u Ukrajinu. Generalno, možda su najokrutniji oni koji dolaze iz Rusije, a ne pripadaju ruskoj tradiciji, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje. Svakako, ta koja napada je ruska država. To je vrlo jasno. Ponekad se trudim da ne preciziram da ne bih uvredio, već da osudim uopšteno, iako se dobro zna koga osuđujem. Nije potrebno da navodim svoje ime i prezime“, rekao je papa Franja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.