Kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda: Zakone u SAD treba tumačiti onako kako su napisani 1Foto: EPA-EFE/ALEX EDELMAN

Amerikanci zaslužuju nezavisni Vrhovni sud koji Ustav i zakone tumače onako kako su napisani, izjavila je Ejmi Koni Beret (Amy Coney Barret) tokom saslušanja u Odboru za pravosuđe američkog Senata o njenoj imenovanju za sudiju Vrhovnog suda.

„Vitalna odgovornost sudova je da sprovode vladavinu prava koja je najznačajnija za slobodno društvo. Međutim, sudovi nisu stvoreni da reše svaki problem ili isprave svaku nepravdu u našem javnom životu“, rekla je ona, prenosi Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Nakon obraćanja kandidatkinje sa Vrhovnog  sudiju proglašena je pauza, a pretres će biti nastavljen u utorak.

Pretres u Odboru za pravosuđe je ključni korak pre glasanja pred punim sastavom Senata krajem oktobra.

Republikanci su obezbedili većinu (53:47) u Senatu, tako da je potvrda imenovavanja sudije Beret i više nego izvesna, dodaje VoA.

Sudija je imenovana na to mesto u Vrhovnom sudu posle posle smrti Rut Bejder Ginzberg (Ruth Bader Ginsburg), ikone liberala, koja je ostavila impresivno pravno nasleđe borbom protiv rodne diskriminacije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda: Zakone u SAD treba tumačiti onako kako su napisani”

 1. S’KRIVENA IZDAJA
  Ja neću govoriti ko će ostati zapisan kao najveći izdajnik, pljačkaš i lažov Srbije, to će istorija reći…
  Ali Vučuć mora da zna da je svaka priča o statusu Kosova kršenje Ustava Srbije. Mi svi vidimo da je on izdajnik u kandžama Evrope. Ali Evropa je našla Srpskog Izdajnika!!!
  Pošto sam u temi postavljam pitanje lično Vučiću!?
  Zašto nikad ne pominje njegove političke aktivnosti u 2015-toj godini???
  Pošto znam da nema odgovor ja ću odgovoriti!
  Zato što je dana: 30. juna 2015-te godine u 22 časa i 54 minuta u Briselu (protvustavno) potpisao predaju Kosova Albancima. To potvrđuje i fotografija na mreži kad je to potpisao. Uz to Albanci su proslavili tu noć po celoj Evropi i Kosovu. U znak slavlja sutradan su posekli svu borovu šumu do Pančićevog vrha. Posle toga Vučić im je postupno i (javno) stvorio državu. Sada se uvio u pop mantiju i juri da kruniše ovu istorijsku izdaju Srpskog Naroda. Kruna je javno priznati (obećanu) kosovsku nezavisnost. A što se tiče nas Srba, on nas tretira kao obične budale koje nevide šta on radi. Ali neće biti…
  Na kraju, Vučić mora da zna da ova izdaja ne zastareva i da će kad tad biti osujećena… Sada toliko..
  P.Sajdžo 2020.

 2. Da , ali pod uslovom da zakoni nisu napisani da ih dva coveka mogu tumaciti na dva razlicita nacina a ima i onih propisanih zakona koji cetiri coveka mogu tumaciti i na cetiri nacina pa i vise nacina.
  Zato kada se pisu zakoni, bilo koji, dati na uvid i probu tumacenja napisanog onim ljudima koji se razumeju u tu materiju pa ako se utvrdi da ga obijica tumace na razlicite nacine prepraviti ga da bude precizan i jasan , bas zbog toga da kasnije i obicnim ljudima bude lakse da rade po njima i da znaju da nece biti izigrani, ali sta da rade onda advokati?.

 3. Ovaj koncept da sudovi nisu stvoreni da kako bi rešavali sve probleme i ispravljali sve nepravde je veoma interesantan. Da li to znači da pojedinac ima pravo da sâm reši problem kada to ne rešava sud i ispravi učinjenu mu nepravdu? Čemu onda sudovi uopšte i služe, pobogu? Samo kao još jedna poluga pritiska na narod, rekao bih.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.