Kim Džong Un pozirao sa ćerkom: Cilj nam je da stvorimo najjaču nuklearnu silu na svetu 1Foto: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da je glavni cilj njegove zemlje da ima najmoćniju nuklearnu silu na svetu, prenose državni mediji.

Kim je to objavio na ceremoniji na kojoj je promovisao nekoliko desetina oficira koji su učestvovali u nedavnom lansiranju najveće balističke rakete Severne Koreje, Hvasong-17. Nadgledajući njegovo lansiranje 18. novembra, Kim je rekao da će na američku nuklearnu pretnju odgovoriti nuklearnim oružjem, prenosi Index.hr.

Izgradnja nuklearne sile služi zaštiti dostojanstva i suvereniteta države i naroda, a „glavni cilj je imati najmoćniju stratešku nuklearnu silu, apsolutnu silu bez presedana u ovom veku“, rekao je Kim.

On je raketu Hvasong-17 nazvao „najmoćnijim strateškim oružjem na svetu“, dodajući da pokazuje odlučnost Severne Koreje i njenu sposobnost da izgradi najmoćniju vojsku na svetu.

Severnokorejski naučnici su ostvarili „značajan napredak u razvoju tehnologije za pravljenje nuklearnih bojevih glava na balističkim projektilima“, rekao je Kim, ne objašnjavajući detalje.

Pozira sa svojom ćerkom

Tom prilikom se pojavio i severnokorejski lider Kim Džong Un sa ćerkom. Ovo je tek drugi put da se sa njom pojavio u javnosti. Njih dvojica su pozirali sa vojnicima, naučnicima i drugima koji su učestvovali u ovomesečnom lansiranju rakete Hvasong-17.

Državna medijska kuća KCNA izvijestila je da su okupljeni bili ispunjeni bezgraničnom strašću i srećom dok su izražavali najveću slavu i žarko poštovanje prema Kimu i kćeri.

„Istina je koju povijest uči da samo kada postanemo najjači – a ne slabi – u sadašnjem svijetu, gdje snaga u obračunu odlučuje o pobjedi, možemo obraniti sadašnjost i budućnost zemlje i nacija.“

Pozirajući za slikanje sa znanstvenicima, inženjerima, časnicima i drugima uključenim u testiranje, sjevernokorejski vođa rekao je kako očekuje da nastave nevjerojatnom brzinom širiti nuklearno oružje za odvraćanje.

Lansiranje rakete koja može dosegnuti njihov teritorij potaknula je Sjedinjene Države da zatraže predsjedničku izjavu Vijeća sigurnosti UN-a i prozovu Sjevernu Koreju za testiranje raketa koje su zabranjene rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.