Kina i Rusija prave stanicu na Mesecu 1Foto: Pixabay/Fotiniya

Rusija i Kina su objavile da će na Mesecu izgraditi zajedničku svemirsku stanicu. Ruska svemirska agencija Roskosmos je saopštila da je potpisala sporazum sa kineskom Narodnom upravom za svemir.

Sporazumom je predviđeno postavljanje postrojenja za istraživanje na površini Meseca, u orbiti ili i jedno i drugo. Moskva i Peking su naveli da će korišćenje stanice biti omogućeno i drugim državama.

Rusija se upravo priprema, piše Bi-Bi-Si, da obeleži 60 godišnjicu slanja svoje prve letelice sa posadom u svemir.

Međunarodna naučna stanica na Mesecu sprovodiće širok opseg istraživanja, rečeno je u saopštenju obe zemlje.

„Kina i Rusija će iskoristiti iskustvo koje imaju u svemirskoj nauci, istraživanju i razvoju i upotrebiti svemirsku opremu i tehnologiju da naprave zajedničku mapu puta za izgradnju međunarodne naučno-istraživačke stanice na Mesecu“, navodi se, preneo je britanski servis, u saopštenju na kineskom.

Čen Lan, stručnjak angažovan u svemirskom programu Kine, rekao je za AFP da je sporazum sa Rusijom „velika stvar“.

„Ovo će za Kinu biti najveći međunarodni projekat o saradnji u svemiru, tako da jeste važan“, rekao je Čen.

Kina je, podseća Bi-Bi-Si, relativno nov igrač u oblasti istraživanja svemira.

U decembru se kineska letelica Chang’e-5 uspešno vratila sa Meseca gde je pokupila uzorke tla. To je tada doživljeno kao pokazna vežba sve većeg napretka Kine kada je o istraživanju svemira reč.

Rusija, koja je u toj oblasti pionir, poslednjih godina je zaostala za Kinom i Sjedinjenim Državama.

Posle lansiranja letelice SpaceX Ilona Maska prošle godine izgubila je monopol u odvođenju astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu.

SAD su najavile da će se na Mesec „vratiti“ do 2024. Prema programu nazvanom „Artemida“, muškarac i žena će kročiti na površinu Zemljinog satelita. To bi bila prva poseta ljudi Mesecu od 1972. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Kina i Rusija prave stanicu na Mesecu”

  1. Mask ce vam reci da je to nelegalno jer je drzavno, kao svojina osvojenog prostora za razliku od onog kada on stigne sto bi znacilo da je njegovo “ privatno“ jer navodno je njegova firma privtana , zato se po tom pitanju obezbediti na vreme i napraviti vec sada pravila bas po tom pitanju ne smaoz amesec vec i za Mars i sve ostalo sto se moze osvojiti, zna se kako oni osvajaju kroz istoriju sve sto je nezasticeno , ali sada je stvar jos gora imamo KORPORACIJE koje bi pojele sve zivo a ne Mesec ili Mars .
    Naivni iz naivnih, ili posteni iz postenih drzava mislite o tome vec sada.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.