Kina i SAD razgovarale o jačanju saradnje i prvoj fazi trgovinskog sporazuma 1Foto:Beta/Nicolas Asfouri

Američki i kineski trgovinski pregovarači razgovarali su danas telefonom o jačanju koordinacije ekonomskih politika svojih zemalja, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

U saopštenju se ne navode detalji sastanka koji je održan u okviru primirja „Faze 1“ čiji je cilj okončanje tarifnog rata dve najveće svetske ekonomije, koji je poremetio trgovinu širom sveta.

Vlada predsednika Si Djinpinga još od 2016. godine lobira za koordinaciju makroekonomskih politika sa Vašingtonom. Peking nije izneoo nikakve detalje, ali to bi moglo da podrazumeva ekonomski rast, zaposlenost, inflaciju i trgovinu.

U današnjem telefonskom sastanku učestvovali su potpredsednik kineske vlade Liu He, američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer i ministar finansija Stiven Mnučin, saopštilo je ministarstvo.

„Dve strane su imale konstruktivan dijalog o pitanjima kao što su jačanje bilateralne koordinacije makroekonomskih politika i sprovodjenje prve faze kinesko-američkog ekonomskog i trgovinskog sporazuma“, navodi se u saopštenju.

Dve strane složile su se da će stvoriti uslove i atmosferu kako bi nastavile da unapredjuju primenu trgovinskog sporazuma.

Na osnovu sporazuma „Faza 1“ koji je potpisan u januaru, obe vlade su se složile da suspenduju dodatne kazne za robu jednih i drugih u borbi koju je predsednik Donald Tramp pokrenuo 2018. zbog tehnoloških ambicija Pekinga i trgovinskog viška.

Taj dogovor je ostao na snazi uprkos rastućim tenzijama u američko-kineskim odnosima, uključujući status Hongkonga, odgovor na pandemiju korona virusa i optužbe za kršenje ljudskih prava na kineskoj muslimanskoj severozapadnoj teritoriji Sindjijang.

Peking je obećao u okviru sporazuma da će smanjiti svoj trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama većom kupovinom američke poljoprivredne robe.

Trampov ekonomski savetnik Lari Kudlov rekao je novinarima prošle sedmice da je Bela kuća zadovoljna dosadašnjim kupovinama Pekinga.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.