Komandant nemačke mornarice podneo ostavku posle izjave da Putin zaslužuje poštovanje 1Foto: EPA-EFE/Bernd Wuestneck / POOL

Zapovednik nemačke mornarice podneo je ostavku nakon što je njegova izjava da ruski predsednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da se Krim koji je okupirala Rusija nikad neće vratiti Ukrajini, dobila brojne kritike.

Zatražio sam od  ministarke odbrane Kristine Lambreht da me odmah razreši dužnosti. Ministrka je prihvatila moj zahtev, saopštio je viceadmiral Kaj-Ahim Šenebah, prenosi HRT.

On je podneo ostavku nakon komentara iznesenog u petak u Indiji. Nakon toga, Ukrajina je pozvala nemačkog ambasadora i Šenebaha da povuku izjavu.

– Ono što on zaista želi je poštovanje, rekao je o Putinu. I Bože moj, dati nekome poštovanje malo košta, ako ne i ništa. Ako mene pitate, jednostavno je dati mu poštovanje koje doista zahteva i verovatno takođe zaslužuje, dodao je.

Šenebahovi komentari dolaze nakon što je Moskva razmestila 100.000 vojnika uzduž ukrajinskih granica, što je dovelo do nedelje diplomatskih napora da se spriječi rat.

Rusija neće da planira bilo šta, ali takođe zahteva da NATO obeća da neće primiti Ukrajinu u članstvo ili se širiti dalje na istok Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.