Komšić: Zabinjavajući napad Rusije na medije BIH zbog pisanja o ukrajinskoj ikoni 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da je da su nedolični i zabrinjavajući napadi Ministarstva spoljnih poslova Rusije na medije BIH zbog izveštavanja o aferi s ikonom iz Ukrajine, saopštilo je danas Predsedništvo BiH.

Ministartsvo spoljnih poslova Rusije je u petak kritikovalo medije u BIH zbog pisanja o sporu oko ikone iz Luganska za koju Ukrajina tvrdi da joj je ukradena, a koju je Milorad Dodik, sada predsedavajući Predsedništva BiH, poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, prilikom njegove decembarske posete BiH.

Ministarstvo na čijem čelu je Lavrov, ocenilo je da mediji u BIH „šire insinuacije zasnovane isključivo na pretpostavkama njihovih autora“ i „manipulišu ovom pričom zarad političkog svodjenja računa unutar BiH“ i da bi Rusiju diskreditovali u očima javnog mnenja BiH.

„Nažalost, još jednom primećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku ‘zabavu’ – da svuda i u svemu traži ‘ruku Kremlja’, spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i najneprimereniji povod, za jačanje antiruske propagande“, zaključuje se u ruskom saopštenju.

U današnjem odgovoru Komšića na to piše da „Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, napadima na integritet bosanskohercegovačkih medija koji su izveštavali o aferi ‘Ikona’ šalje zabrinjavajuću i nedoličnu poruku koja nije u duhu demokratskih standarda i poštovanja medijskih sloboda“.

Komšić je naglasio da mediji maju pravo pisati i istraživati taj slučaj koji je zaintrigirao svetsku javnost.

Ocenio je da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja neće uskraćivati medijske slobode, pogotovo ne zbog toga što se izveštavanje medija ne svidja političkim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.