Kosovo je za mene Srbija 1

Markus Fronmajer je najmlađi član nemačkog saveznog parlamenta i jedan od najistaknutijih članova Alternative za Nemačku (AfD). Oženjen je ženom iz Rusije i veliki je poštovalac Srpske pravoslavne crkve.

* AFD je treća partija po snazi u Bundestagu. Analitičari kažu iznenađenje. Da li je iznenađenje ili su vas analitičari potcenili?

– Da AfD uđe u Bundestag je bilo za očekivati, ali da budemo treća partija u parlamentu sa 12.6 odsto glasova je bilo neočekivano. Mi smo danas vodeća partija opozicije u parlamentu i svesni smo odgovornosti koju nosi ta pozicija.

* Šta je bio razlog vašeg dobrog rezultata?

– Jednim delom zbog konstantnog kršenja zakona federalne vlade po pitanjima migrantske politike i delom zbog evrospasilačke politike. Partije establišmenta su se udaljile daleko od nemačkog naroda i nemačkog interesa. Alternativa za Nemačku je zato takoreći neophodna „popravna mera“ i naš ulazak u parlament je dokaz da je demokratija i dalje živa u Nemačkoj.

* Gde vidite Nemačku u odnosu na SAD, Rusiju i EU?

– Nemačku, kao jednu od najbitnijih ekonomskih nacija na svetu, zanima negovanje dobrih odnosa sa svim državama i mirna koegzistencije svih naroda. Budućnost Evrope nije u EU u njenoj trenutnoj formi i njenom trenutnom stanju, a ni u njenoj budućoj centralizaciji, nego u Evropi suverenih država i njihovoj partnerskoj saradnji. SAD su veoma moćan saveznik Nemačkoj. Vodeći principi Nemačke vođene interesom u spoljnoj i bezbednosnoj politici su jednaka prava oba partnera. Relaksacija odnosa sa Rusijom je preduslov za trajni mir u Evropi. Alternativa za Nemačku će nastaviti da radi na nemačko-ruskom dijalogu, i učiniti sve što je u njenoj moći da osigura da se naši odnosi vrate u normalu. To znači i skidanje sankcija koje su štetne za obe strane.

* NATO, predvođen SAD, Britanijom i Francuskom je bombardovao Siriju. Koji je vaš stav povodom toga?

– Nije jasno do današnjeg dana da li je u sirijskoj Dumi uopšte bilo hemijskog napada. Nedavno, u aferi „Skripalj“ takođe nema dovoljno dokaza o tome ko je odgovoran za trovanje. Zbog bombardovanja, već odlučen rat će biti nepotrebno produžen. I sve na račun naroda Sirije. Postoji opasnost od velikog proširenja i eskalacije konflikta. Nadam se da neće doći do toga.

* U AFD ste zaduženi za Balkan, sa kim ostvarujete najbolju saradnju?

– Kao član komisije Bundestaga za ekonomsku saradnju i razvoj, zadužen sam za Aziju i istočnu Evropu, što uključuje i Balkan. Dugo imam bliske odnose sa ljudima iz Srbije i jako mi se sviđa zemlja.

* Koji je Vaš politički stav o Kosovu i Metohiji?

– Savezna vlada Nemačke je odlučila da prizna nezavisnost Kosova i secesiju od Srbije. Ja se ne slažem sa ovom odlukom jer nije u skladu sa principima međunarodnog prava koju su vodili nemačku vladu kad je donosila odluke u drugim sličnim slučajevima. Na primer, nemačka vlada ne priznaje Krim kao deo Ruske Federacije, iako je narod Krima jasno izrazio želju da se odvoji od Ukrajine. Isti slučaj je i sa Katalonijom, gde je demokratski izabran parlament Katalonije proglasio nezavisnost. Primeri Krima i Katalonije su izrazi samoopredeljenja koje je nemačka vlada odlučila da ignoriše. Na Kosovu, iz nekog razloga, nemačka vlada je odlučila da ne ignoriše nego da prizna secesiju. Ovo je kontradiktorno nemačkoj spoljnoj politici i jednostavno nepravedno prema Srbiji. Da skratim priču, Kosovo je za mene Srbija.

* Kažete da vam se dopada Srbija. Da li sa nekom strankom iz Srbije imate saradnju?

– Od 2014. godine imam dobar odnos sa Miroslavom Parovićem iz Narodnog slobodarskog pokreta. Imamo mnogo zajedničkih projekata kako da poboljšamo nemačko-srpske odnose. Iako u ovom trenutku nema zvanično potpisane saradnje između naša dva pokreta, mnogo bitnije od parčeta papira je imati zajedničku viziju i projekte. Mi smo sarađivali i radili zajedno u prošlosti i nastavićemo u budućnosti. Nadam se da ću provesti par dana maja u Srbiji. Lepa je prilika da se odmorim, a i prodiskutujem sa mojim prijateljima u Srbiji o budućnosti naših zemalja i Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari