Foto: EPA-EFE MICK TSIKAS

Makron je u razgovoru za javnu švedsku javnu televiziju SVT rekao: „Zaista poštujem Vladimira Putina, ali on sanja o propasti Evropske unije“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na to da ruski predsednik naprotiv želi „učvrstiti veze“ sa zemljama članicama EU-a te „napredak“ i „stabilnost“ evropskog prostora.

„Što se tiče poštovanja, predsednik isto oseća“ prema Emanuelu Makronu. Uspostavio je konstruktivnu saradnju i dobre lične veze s Makronom“, kaže Peskov.

„Što se tiče odnosa prema EU-u, moramo nažalost reći da su te veze poprilično zamrle, što nije ruska inicijativa“, kaže Putinov portparol.

Rusija je od 2014. na udaru oštrih sankcija EU i SAD zbog nelegalne aneksije ukrajinskog poluostrva Krim u martu, te uloge u sukobu na istoku Ukrajine koji je usledio u aprilu iste godine, gde Moskva podržava proruske separatiste.

Moskva je na sankcije uzvratila uvođenjem prehrambenog embarga iste godine, koji je još na snazi a obuhvata proizvode iz zemalja koje su im uvele sankcije.

Macron i Putin su sastali u julu prilikom posjeta francuskog predsednika Moskvi, na završnici Svetskog fudbalskog prvenstva na kojem je Francuska trijumfovala.