Krivična prijava protiv bivšeg kardinala zbog seksualnog zlostavljanja 1Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Bivši kardinal u SAD Teodor Mek Karik (91), koga je Vatikan 2019. smenio zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, sada se suočava s krivičnom prijavom u Masačusetsu zbog navodnog seksualnog zlostavljanja maloletnika pre skoro 50 godina.

Kako izveštavaju američki mediji, prema krivičnoj prijavi, Mek Karik se tereti za tri tačke nepristojnog napada i nanošenja štete osobi starijoj od 14 godina.

Neimenovana žrtva je istražiteljima rekla da je Mek Karik bio prijatelj sa članom porodice, čest i rado viđen gost.

Jedan incident se dogodio u mestu Veleslei, u američkoj saveznoj državi Masačusets, juna 1974. na venčanju brata žrtve, koji je tada imao 16 godina.

Žrtva je ispričala da ga je bivši kardinal povukao u stranu i rekao: „Tvoj tata želi da pođeš sa mnom i porazgovaramo. kod kuće i ne idemo u crkvu. Moramo da izađemo napolje i razgovaramo”.

Ubrzo je usledilo seksualno napastovanje, a žrtva tvrdi da ga je tokom godina više puta zlostavljao i nakon što je postao punoletan.

Mek Karik je najviši rang katoličkog zvaničnika protiv koga je u SAD podneta krivična prijava zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika, izjavio je advokat žrtve Mičel Garabedian.

Bari Koburn, Mek Karikov advokat nije za Si en en želeo da komentariše slučaj, rekavši da će “ovo pitanje razmotriti u sudnici”.

Mek Karik je ranije tvrdio da nije kriv za optužbe za seksualno zlostavljanje.

On je 2001. godine imenovan za kardinala, godinu dana nakon što je postao nadbiskup Vašingtona.

Bio je vrlo uticajan i moćan ne samo u katoličkim krugovima SAD već i inostranstvu, sa dobrim vezama u visokim političkim krugovima.

Podneo je ostavku u Savetu kardinala 2018.godine, a Vatikan ga je smenio 2019. nakon što je na crkvenom suđenju proglašen krivim za seksualno zlostavljanje maloletnika.

Pred sudom bi po ovoj prijavi trebalo da se pojavi 26.avgusta.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.