Krivokapić nominovao Ciprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu za mir 1Foto: EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS

„Dva premijera pokazala su političku spremnost da donose spoljno-političke odluke koje se tiču, ne samo budućnosti njihovih dobrosusedskih odnosa već i Evrope u celini. Njihovi lični napori i spremnost na kompromis za dobrobit gradjana obe zemlje najbolji su primer mudrog i dugoročnog političkog vizionarstva“, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je u obrazloženju naveo da je Prespanskim sporazumom zatvoreno pitanje koje je 27 godina blokiralo evropsku budućnost Makedonije i stvaralo jaz između dve susedne države, saopštila je danas Socijaldemokratska partija (SDP).

Lider SDP-a i nekadašnji predsednik crnogorske skupštine je formalnu nominaciju uputio norveškom Nobelovom institutu.

Cipras i Zaev potpisali su u junu Prespanski sporazum kojim je rešen višedecenijski spor dve države oko naziva Makedonije i saglasili se da zvanično ime bude Republika Severna Makedonija.

Krivokapićeva inicijativa nije usamljena, imajući u vidu da su sličnu inicijativu krajem januara podnele grupe partija zastupljenih u Evropskom parlamentu, socijaldemokrate, Zeleni i Ujedinjena evropska levica s obrazloženjem da se dogovorom Grčke i Makedonije „okončava dug spor i donosi stabilnost regionu Zapadnog Balkana“.