Otvorena američka ambasada u Jerusalimu (VIDEO) 1Foto: EPA- EFFE/Abir Sultan

Kušner, zet američkog predsednika Donalda Trampa i šef savetnika za Bliski istok, u obraćanju na ceremoniji otvaranja nove američke ambasade u ponedeljak u Jerusalimu, izrazio je nadu u stvaranje mira na Bliskom istoku.

Kao što je rekao, smrtonosni protesti nastavljeni su u Gazi duž granice sa Izraelom. Više od 40 je ubijeno i to je bila najsmrtonosnija runda
prekograničnog nasilja od 2014. i ostavila je u dronjcima Kušnerove mirovne napore.

„Kao što smo videli u protestima u poslednjem mesecu pa tako i danas, oni koji izazivaju nasilje su deo problema a ne deo rešenja“, rekao je on. On je rekao da je „put ka miru pokrenut uz snažno američko prepoznavanje istine“, piše AP.

Američki predsednik Donald Tramp uputio je čestitke povodom nove američke ambasade koja je danas otvorena u Jerusalimu, u trenutku dok traju protesti duž izraelsko-palestinske granice, u kojima je ubijeno više od 40 Palestinaca.

„Veliki dan za Izrael. Čestitam“, poručio je američki predsednik na Tviteru. Zvaničnici, kao i savetnici i pristalice američkog predsednika prisustvovali su otvaranju nove američke ambasade u Jerusalimu, a na ceremoniji je emitovana Trampova video poruka.

Tramp je rekao i da SAD ostaju posvećene „olakšavanju trajnog mirovnog sporazuma“. Američki predsednik je podvukao bliske veze sa Izraelom, dodajući da „pruža ruku prijateljstva Izraelu, Palestincima i svim njihovim susedima“.

http://