Šef ruske diplomatije je dodao da Moskva čeka određeni odgovor na svoju inicijativu o nastavku saradnje sa Alijansom.

„Više puta smo govorili da nećemo zalupiti vrata. Nema nerešivih problema ukoliko postoji dobra volja svih strana u našim odnosima sa Zapadom“, rekao je on.

„Da bi se preokrenuo trenutni negativan trend potrebno je napustiti neispravnu logiku da se po bilo koju cenu postigne rezultat, nametnu sebični dogovori i planovi o saradnji bez uzimanja u obzir interesa partnera. Čekamo od NATO-a konkretne odgovore na našu inicijativu o nastavku saradnje“, kazao je Lavrov u Atini na ceremoniji dodele zvanja počasnog doktora Univerziteta u Pireju, prenosi Sputnjik.

Ruski ministar je rekao da „posebnu zabrinutost izaziva politika NATO-a o obuzdavanju Rusije koji vodi ka urušavanju strateške stabilnosti na evropskom kontinentu“.

Lavrov je istakao da se prema ruskoj granici kreću vojne infrastrukture, prebacuje vojna oprema i trupe, povećava broj i obim vojnih vežbi i ne prekida izgradnja sistema protivraketne odbrane.

„Žalosno je što NATO napušta profesionalni dijalog sa Rusijom“, rekao je ruski ministar. Kod zapadnih partnera preovladao je čuveni pravac odbacivanja ravnopravnog dijaloga i preuzimanja geopolitičkog prostora“, prenosi Sputnjik.