Sergej Lavrov Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Ne mislim da se termin „gvozdena zavesa“ može primeniti na rusko-američke odnose u savremenoj fazi, rekao je Lavrov, naglašavajući da postoje problemi u odnosima dveju zemalja i nemotivisane antiruske akcije Sjedinjenih Američkih Država.

Među akcijama Vašingtona usmerenim protiv Moskve, Lavrov je istakao usvajanje zakona o sankcijama, situaciju sa ruskom diplomatskom imovinom u Americi, pritisak FBI na ruske diplomate i progon ruskih medija.

To je samo deo opširne liste nemotivisanih antiruskih akcija, kazao je Lavrov, prenosi Sputnik.

Šef ruske diplomatije objasnio je situaciju činjenicom da je u Sjedinjenim Državama došlo do novog „makartizma“, na koji američko društvo nije razvilo imunitet.

Kao što je nekad u SAD svima dojadio i prekinut je „lov na veštice“ koji je organizovao senator Džozef Makarti, uveren sam da će i sada doći do otrežnjenja, a potom i isceljenja, ali će vreme biti uzalud izgubljeno, naglasio je Lavrov.

On je ocenio da je rusofobična histerija u Vašingtonu dobila paranoidan karakter i ne dozvoljava da Rusija i SAD krenu u pravcima važnim za njih, a izaziva i dodatne tenzije u svetu.

Moskva zbog toga ne namerava da intenzivira konfrontaciju sa SAD, ali će odgovarati na agresivne napade, naveo je Lavrov.

On je primetio da se, uprkos porastu antiruskog raspoloženja u SAD, ruska strana ponaša pragmatično.

Odgovaramo na agresivne napade, ali nećemo podsticati sukob. Nastavićemo da dosledno i snažno branimo naše stavove, vraćajući kolege u Vašingtonu ka temeljnim principima na kojima treba da se izgrađuje bilateralni dijalog, a glavni među njima su uzimanje u obzir i poštovanje međusobnih interesa, istakao je Lavrov.