Lavrov pozvao na formiranje inkluzivne vlade u Avganistanu 1Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je formiranje istinski inkluzivne vlade u Avganistanu, koja bi u potpunosti trebalo da odražava interese svih – ne samo etničkih, već i političkih snaga u zemlji ključ za mir i stabilnost u zemlji.

Rusija danas bila domaćin sastanka o Avganistanu u kojima su učestvovali predstavnici Avganistana i 10 susednih država.

Lavrov je pohvalio talibane za napore da stabilizuju vojno-političku situaciju u zemlji i obezbede funkcionisanje državnih struktura.

„Zadovoljni smo nivoom faktičke saradnje sa avganistanskim vlastima, što u sadašnjoj fazi omogućava efikasno rešavanje primarnih zadataka osiguravanja bezbednosti ruskih gradjana koji žive u Avganistanu i nesmetanog funkcionisanja naše ambasade“, naveo je Lavrov u uvodnom govoru na sastanku u „moskovskom formatu“.

On je naglasio važnost poštovanja ljudskih prava i vođenja uravnotežene socijalne politike, dodajući da je o tim pitanjima razgovarao sa delegacijom talibana pre sastanka.

Lavrov je rekao da će Rusija uskoro poslati humanitarnu pomoć u Avganistan.

Abdul Salam Hanafi, potpredsednik privremene talibanske vlade, rekao je da je „sastanak veoma važan za stabilnost celog regiona“.

U zajedničkom sapštenju nakon sastanka, navedeno je da se mora uzeti u obzir nova realnost, „da su talibani na vlasti u zemlji, bez obzira na zvanično priznanje nove avganistanske vlade od strane međunarodne zajednice.“

Zemlje učesnice pozivale su aktuelnu vlast u Avganistanu da formira „istinski inkluzivnu vladu koja na odgovarajući način odražava interese svih glavnih etno-političkih snaga u zemlji“, i naglasili „poštuje prava etničkih grupa, žena i dece“.

Oni su pozvali su na međunarodnu donatorsku konferenciju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, „razumevanje da osnovni teret postkonfliktne … obnove i razvoja Avganistana moraju da ponesu sile koje su bile vojno prisutne u zemlji u poslednjih 20 godina“.

„Moskovski format“ uspostavljen je 2017. godine na osnovu šestostranog konsultativnog mehanizma predstavnika Rusije, Avganistana, Indije, Irana, Kine i Pakistana.

Pakistan, Kina, Iran, Indija i bivše sovjetske države Centralne Azije pridružile su se talibanskim zvaničnicima na sastanku u Moskvi, ali se predstavnici SAD nisu pojavili, zbog, kako su naveli, tehničkih razloga.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.