Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

„Razgovor je bio iskren i koristan“, rekao je Lavrov posle sastanka koji je trajao više od tri sata.

„Složili smo se da je važno obnoviti kanale komunikacije. Oni su bili zamrznuti u poslednje vreme pretežno zbog neosnovanih optužbi na naš račun“, rekao je ruski ministar.

Lavrov je rekao da će Rusija pozitivno odgovoriti na zahtev o sastanku predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Predsednik SAD juče je rekao da će se sastati sa Putinom i kineskim kolegom Si Đinpingom na samitu Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja – G20, krajem juna u Japanu. Kremlj je potom reagovao da nikakav dogovor o tom sastanku za sada ne postoji.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo pozvao je danas Rusiju da više ne podržava predsednika Venecuele Nikolasa Madura, što je Moskva odbacila.

„Došlo je vreme da Maduro ode. Narodu Venecuele je doneo samo bedu. Nadamo se da prestati podrška Rusije predsedniku Venecuele“, rekao je Pompeo posle sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Pompeo je na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovom rekao da je na Rusiji da pokaže da je mešanje u izbore prošlost.

„Ako bi se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD 2020. godine, to bi pogoršalo naše odnose“, upozorio je Pompeo i da dodao da Rusija treba da dokaže „da ta vrsta aktivnosti pripada prošlosti“.

Američki ministar je takođe rekao da njegova zemlja ne želi rat sa Iranom.

Povezani tekstovi