Foto: Fonet/AP

Sedamdeset i jedan kamion stigao je do Madaje i Zabadanija, mesta u blizini Damaska koja su pod kontrolom pobunjenika, kao i do mesta Foa i Kefraja u provinciji Idlib, pod kontrolom vlade.

Oni su u nedelju doneli hranu, medicinske potrepštine i stvari za higijenu za 60.000 ljudi. Ujedinjene nacije su prošle nedelje suspendovale isporuku pomoći širom Sirije, pošto je jedan humanitarni konvoj napadnut.

„SAD i Rusija, koje podržavaju različite strane u petogodišnjem građanskom ratu, krive jedan drugog za incident“, navodi britanski servis.

Zapad na čelu sa SAD ne ispunjava svoje obaveze prema Siriji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za televiziju NTV, prenosi Sputnjik. Lavrov je dodao da će Rusija zahtevati temeljnu istragu o napadu na humanitarni konvoj u Siriji. „Sjedinjene Američke Države pokušavaju da nametnu Rusiji svu odgovornost za situaciju u Siriji, izjavio je ruski ministar. „U izvesnoj meri to i jeste tako“, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje da li nameravaju da nedavni razvoj situacije u Siriji pripišu Rusiji.

Šef ruske diplomatije prepričao je reakciju američkog državnog sekretara DŽona Kerija na zahtev Moskve da se sprovede istraga o napadu na humanitarni konvoj u blizini Alepa 19. septembra. „Kada je 19. septembra izvršen napad na humanitarni konvoj, mi smo zahtevali istragu, a Džon Keri, moj dobar partner i to na njega nikako ne liči, rekao je da se istraga, verovatno, može sprovesti, ali da oni znaju ko je to uradio. To je uradila ili sirijski vojska ili Rusija, a u svakom slučaju kriva je Rusija“, ispričao je Lavrov.

„Ne želim nikoga da optužujem. Mi, jednostavno, dobro znamo kako vodeće svetske zapadne televizije, i Si-En-En i Bi-Bi-Si, falsifikuju činjenice. Sećate se, pokazivali su šta se dešavalo u Iraku pre nekoliko godina, izdavali za ono što se dešava danas u Siriji tako da ćemo, naravno, ovde (u slučaju incidenta u Alepu) zahtevati detaljnu istragu“, ponovio je Lavrov.

On je dodao da je suviše rano odreći se sporazuma Rusije i SAD o Siriji. „U krajnjem slučaju, mi smo posvećeni ovom sporazumu koji je postignut u poslednjih nekoliko meseci i koji je stavio konačnu tačku nakon što su glavna preostala pitanja rešena na sastanku predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimira Putina i Baraka Obame 6. septembra“, istakao je Lavrov.

SAD pokušavaju da postave dodatne uslove za početak realizacije rusko-američkog sporazuma o Siriji, dodao je Lavrov. „Hvala bogu što su ti sporazumi sada svima dostupni, oni su objavljeni i svako može da se uveri šta se ko obavezao da uradi“, istakao je ruski šef diplomatije.

Visoki komitet za pregovore sirijske opozicije sabotira nastavak međusirijskih pregovora, a specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Siriju Stafan de Mistura nalazi se pod njihovom papučom, i to je neodgovorno, izjavio je Lavrov. „Kažu nam da, ako bude stabilno primirje koje će trajati, koje će pokrivati celu zemlju, biće odblokirane sve prepreke za isporuku humanitarne pomoći i tek tada će početi politički proces. I tako ovi momci koji su formirali takozvanu Rijadsku grupu i nazvali je Visoki komitet za pregovore, ni manje ni više, oni sabotiraju nastavak pregovora od maja ove godine“, rekao je Lavrov.

Za vikend 220 napada na Alepo

Volonteri Sirijske civilne odbrane saopštili su da je tokom minulog vikenda sprovedeno 220 vazdušnih napada na Alepo. Oni su objavili potresnu fotografiju na kojoj se vide poginuli muškarac i dete prekriveni prašinom i kamenjem, prenosi avaz.ba. Čini se kao da je muškarac pokušao da se zaštiti od udara jer je koleno privukao do lica, a ruku stavio na glavu. Pored njega leži dete, a Si-En-En piše da je reč o njegovom sinu. Pretpostavlja se da su stradali u napadu 23. septembra, posle kojeg su volonteri u ruševinama tražili preživele. Jedan od aktivista rekao je za Si-En-En da je to bio jedan od najjačih napada od marta 2011, kada su počeli najpre nemiri, a onda i rat u Siriji.